Centre unificate de prestare a serviciilor publice (CUPS)

Centre unificate de prestare a serviciilor publice (CUPS)

Centrele unificate de prestare a serviciilor publice (CUPS) – reprezintă puncte de acces comun la o gamă largă de servicii publice disponibile în format electronic.

Prin segmentul de primă linie, specialiștii din cadrul CUPS oferă cetățenilor suport informațional și tehnic, ajutând populația de la sate să transmită dosarul complet către prestatori și să obțină mai ușor un anumit serviciu public, prin intermediul oficiului CUPS din localitate sau din vecinătate. În primă fază, CUPS va asigura accesibilitatea cetățenilor la o serie de servicii publice prestate de către Instituția publică „Agenția Servicii Publice” (ASP) și Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS). Ulterior, lista serviciilor și a instituțiilor prestatoare de servicii publice va fi extinsă.


Scopul primordial al CUPS este:
- Simplificarea procesului de obținere a serviciilor publice calitative de către cetățenii din mediu rural și din diaspora;
- Diversificarea canalelor de prestare a serviciilor publice;
- Sporirea accesibilității și îmbunătățirea experienței beneficiarilor de servicii;
- Dezvoltarea instrumentelor de interacțiune și cooperare între prestatorii de servicii publice;
- Apropierea Guvernului de oameni și sporirea încrederii cetățenilor în modernizarea serviciilor publice.


Proiectul CUPS este implementat pe etape:
- Etapa I include pilotarea în perioada 2021-2022 a 26 astfel de centre la nivelul administrației publice centrale, prin intermediul misiunilor diplomatice și oficiilor consulare selectate (Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene) precum și la nivelul administrației publice locale, prin intermediul primăriilor selectate.
- Etapa II presupune extinderea CUPS în alte 54 de localități, în funcție de experiența acumulată și necesitățile cetățenilor. 

Conceptul privind activitatea, forma de organizare și amplasare a CUPS a fost aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 322 din 10 noiembrie 2021. Acțiunea face parte din cadrul proiectului „Modernizarea serviciilor guvernamentale”, realizat de către Agenția de Guvernare Electronică, cu suportul financiar al Grupului Banca Mondială și contribuția Guvernului Republicii Moldova și de asemenea, face parte din angajamentele asumate de către Executiv în vederea implementării agendei de digitalizare și a priorităților strategice în acest domeniu.

 

Lista serviciilor publice prestate prin CUPS (40) 

Portalul Serviciilor publicehttps://servicii.gov.md/ro/cups

Contacte: suportcups@egov.md

Documents: 

Agenda publică

Ianuarie 2023

L M M J V S D
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31