A fost inaugurat primul centru unificat de prestare a serviciilor publice (CUPS)

2021-12-21 14:26

Primul Centru unificat de prestare a serviciilor publice (CUPS) a fost deschis astăzi, 21 decembrie 2021, în satul Lozova, raionul Strășeni. La ceremonia de inaugurare au participat: Prim-ministrul Natalia Gavrilița, Viceprim-ministru pentru digitalizare, Iurie Țurcanu, reprezentantul Băncii Mondiale care este principalul partener de implementare a proiectului-pilot CUPS, reprezentanți ai autorităților centrale și locale, mass-media și cetățeni.

În discursul de inaugurare, Prim-ministrul Natalia Gavrilița a menționat: „Evenimentul la care participăm astăzi e o premieră pentru Republica Moldova. De azi, oamenii din Lozova și din satele vecine vor putea accesa servicii guvernamentale digitale cu suportul unui specialist instruit. Asta înseamnă că nu lăsăm pe nimeni în urma digitalizării - chiar și oamenii fără telefon sau fără calculator pot veni la primărie să beneficieze de avantajele digitalizării serviciilor publice. Unul dintre obiectivele Guvernului pe care îl conduc este ca serviciile publice să aibă un cost redus și să fie mai ușor de accesat”

La rândul său, vicepremierul pentru digitalizare, Iurie Țurcanu, a accentuat importanța cooperării între autoritățile publice de nivel central și local, pentru a găsi formula optimă, cea mai comodă și eficientă, de prestare a serviciilor publice cetățenilor Republicii Moldova, oriunde s-ar afla aceștia. „Avem aceleași valori, aceleași viziuni asupra modului cum trebuie prestate serviciile publice, cu instrumente noi, posibilități noi. Astfel reducem povara asupra cetățenilor, cozile la ghișee, numărul de documente colectate”, a adăugat vicepremierul pentru digitalizare.

Noul centru este un model inovator de prestare a serviciilor publice și va fi reprezentat de un specialist angajat în cadrul primăriei, care va facilita accesul cetățenilor la o gamă largă de servicii publice, prestate de două instituții care participă în proiectul-pilot: Agenția Servicii Publice și Casa Națională de Asigurări Sociale, dar, în timp, gama de servicii va fi extinsă prin dezvoltarea parteneriatelor cu alte instituții prestatoare. Printre serviciile pe care cetățenii le pot solicita prin intermediul CUPS se numără: eliberarea extraselor de pe actele de stare civilă sau de proprietate, depunerea online a cererilor, verificarea statutului cererii privind reexaminarea pensiei, cereri pentru îndemnizații, alocații programarea pentru un anumit serviciu sau ridicarea documentelor, achitarea plăților pentru serviciile publice; informare și ajutor la învățarea instrumentelor digitale etc.  

Acestea vor funcționa ca și ghișee în incinta primăriilor și a misiunilor diplomatice și oficiilor consulare și vor fi echipate pentru a putea furniza servicii publice, în mod prioritar electronice. Persoanele care nu au acces la internet sau nu posedă competențe digitale suficiente pentru a utiliza portalurile publice electronice în mod independent, vor putea solicita asistență în cadrul CUPS pentru a beneficia de servicii guvernamentale în localitatea lor.

Prin intermediul CUPS, serviciile guvernamentale vor deveni mai accesibile pentru cetățenii Republicii Moldova din țară și de peste hotare, inclusiv pentru grupurile vulnerabile și marginalizate, scopul fiind reducerea barierelor în accesarea informațiilor și prestarea serviciilor guvernamentale. Proiectul este implementat cu sprijinul Băncii Mondiale, de către  Agenția de Guvernare Electronică, instituția care a asigurat dezvoltarea instrumentelor tehnologice, sistemul informațional, interconexiunile cu alte autorități,  instruirea specialiștilor și facilitarea colaborării între instituțiile publice la nivel local și central, implicate în procesul de pilotare și alte acțiuni necesare pentru buna funcționare a CUPS.

La prima etapă, 2021-2023, vor fi inaugurate 26 de centre în țară și peste hotare, între care 17 pe lângă primării din localități rurale și 9 în Ambasade și Oficiile consulare ale Republicii Moldova peste hotare. Criteriile de selectare a localităților-pilot au fost, printre altele, distribuția geografică, numărul populației, disponibilitatea spațiului și resurselor umane, precum și motivația acestora de a participa în acest proces. Ulterior, în funcție de experiența acumulată și de solicitări, se va putea extinde și asigura implementarea CUPS-urilor la nivel național în circa 60 de localități.    

Acțiunea are loc în contextul implementării agendei de digitalizare și în conformitate cu prioritățile strategice prevăzute în Programul de activitate și Planul de acțiuni al Guvernului și este menită să sprijine eforturile de modernizare ale guvernării și de îmbunătățire a calității serviciilor publice oferite cetățenilor Republicii Moldova.

CUPS este creat în cadrul proiectului „Modernizarea serviciilor guvernamentale”, implementat de către Agenția de Guvernare Electronică cu suportul Grupului Banca Mondială și contribuția Guvernului Republicii Moldova.

 

Agenda publică

Septembrie 2023

L M M J V S D
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30