CUPS – proiectul care aduce serviciile publice aproape de oameni

2022-02-04 15:00

Serviciile publice electronice devin mai accesibile pentru oamenii de la sate și cetățenii moldoveni din diaspora, pentru care distanța, lipsa de informare sau resursele financiare reprezintă impedimente în solicitarea unui serviciu public. Acest lucru este posibil datorită lansării Centrelor Unificate de Prestare a Serviciilor Publice (CUPS).

Astăzi, 4 februarie 2022, au fost lansate noi CUPS-uri în 16 localități rurale, în cadrul unui eveniment desfășurat în format online, cu participarea membrilor Guvernului, reprezentanților autorităților centrale și locale și ai partenerilor de dezvoltare. Evenimentul reprezintă o continuitate a proiectului pilot, implementat de Agenția de Guvernare Electronică, din care fac parte în total 17 localități selectate din Moldova, primul CUPS fiind pilotat deja, în decembrie 2021, la Lozova.

Centrele sunt amplasate în incinta primăriilor sau în proximitatea acestora, dotate cu rampă de acces pentru persoane cu nevoie speciale și pun la dispoziția populației calculatoare performante, conectate la internet, care pot fi utilizate gratuit. Specialistul CUPS este alături de fiecare persoană pentru a o ghida și ajuta. De asemenea, cetățenii vor putea beneficia pe parcurs de sesiuni de informare și instruire privind utilizarea instrumentelor digitale și însușirea unor abilități de operare cu tehnologia în vederea accesării serviciilor electronice. 

Astfel, CUPS devine un punct comun de acces la o gamă largă de servicii publice disponibile în format electronic - eficiente, transparente și accesibile pentru un număr semnificativ de cetățeni - circa 75 de mii de persoane care reprezintă populația din cele 17 localități. Pionerii acestui proiect transformator la nivel local sunt primăriile: Lozova, Albota de Sus, Bilicenii Vechi, Chiperceni, Colibași, Corjeuți, Holercani, Pelinia, Limbenii Noi, Mereni, Parcova, Pănășești, Pepeni, Peresecina, Pîrjolteni, Sculeni și Taxobeni, care au făcut tot posibilul să aducă inovația în primărie și să ofere oamenilor servicii publice modernizate. De serviciile Centrului pot beneficia atât cetățenii din localitate, cât și cei din satele învecinate.

În mesajul său, Natalia Gavrilița a declarat că Guvernul va continua implementarea agendei de digitalizare a sectorului public, în conformitate cu prioritățile strategice prevăzute în Programul de activitate al Executivului. Iar CUPS-urile sunt menite să sprijine eforturile de modernizare ale guvernării și de îmbunătățire a calității serviciilor publice oferite cetățenilor Republicii Moldova.

„Moldova are acest avantaj că e o țară mică, populată de oameni care știu să învețe repede și să se adapteze la schimbări. Tehnologia modernă e o provocare pentru mulți, dar avantajele pe care le aduce ea - pentru învățare, pentru economie, pentru socializare și pentru organizare - sunt enorme. Migrarea serviciilor statului în mediul online economisește timp, bani, nervi și face viața tuturor mai ușoară.” a menționat prim-ministra.

La rându său, vicepremierul pentru digitalizare, Iurie Țurcanu, a menționat că Guvernul va acorda și în continuare o atenție sporită transformării digitale la nivelul administrației publice, care în mod firesc se extinde la nivelul întregii societăți și produce schimbări ireversibile în ceea ce privește relația între stat și cetățean.

„Conceptul CUPS este gândit nu doar să presteze servicii, dar și să contribuie plenar la ridicarea nivelului de alfabetizare a societății din mediul rural, la sporirea nivelului de cultură digitală. CUPS este un mediu accesibil, incluziv și deschis unde fiecare să poată însuși abilități noi de operare cu tehnologia, pentru ca ulterior să devină utilizator independent și încrezut în avantajele pe care le oferă interacțiunea online”, a mai spus viceprim-ministrul pentru digitalizare.

Oficialul a accentuat rolul important al tuturor actorilor implicați în realizarea proiectului: Agenția de Guvernare Electronică, Agenția Servicii Publice, Casa Națională de Asigurări Sociale, dar și primăriile care reprezintă modele de urmat pentru alte autorități locale, prin faptul că au primit cu entuziasm propunerea de a se implica în acest proiect ambițios care aduce inovația în modul de prestare a serviciilor la nivel local. Nu în ultimul rând, Iurie Țurcanu a exprimat gratitudine partenerului de dezvoltare Grupului Banca Mondială a căror susţinere și contribuţie a făcut posibilă elaborarea și realizarea acestei reforme de importanţă publică în modul de prestare a serviciilor.

În acest context, directoarea de țară a Băncii Mondiale pentru Moldova, Inguna Dobraja, a declarat: „CUPS sunt foarte importante în ceea ce privește simplificarea modului de obținere a serviciilor publice. Acestea vor economisi bani și timp, iar serviciile publice vor deveni mult mai accesibile și mai transparente pentru cetățeni. Așteptăm cu nerăbdare rezultalele acestui păroiect pilot și planificăm să deschidem în total 80 de CUPS-uri în toată țara, continuând să suținem Guvernul Republicii Moldova în proiectele de transformare digitală”.  

În aceeași ordine de idei, Directorul Agenției de Guvernare Electronică, Olga Tumuruc, gazda evenimentului, a menționat în mesajul adresat publicului: „Platforma creată odată cu instituirea și lansarea Centrelor unificate de prestare a serviciului publice ne oferă această oportunitate, aproape unică, de a fi cât mai aproape de cetățeni, de a lucra în interesul lor, dar și de a materializa acele beneficii pentru care au fost create. Exercițiul care îl începem astăzi este de importanță majoră. Intrăm în faza activă de pilotare a CUPS-urilor, adică de implementare în practică a unor principii, metode și practici inovative.”

Pe durata evenimentului, primarii și specialiștii CUPS, întrând în legătură directă, prin intermediul tehnologiilor digitale, au oferit publicului toate detaliile privind misiunea, condițiile de activitate, serviciile ce pot fi accesate în centrele inaugurate. Ei au menționat printre beneficiile acordate: reducerea distanței, timpului de așteptare și de deplasare pentru a accesa un serviciu public, acces la servicii online, consultanță calificată, utilizare gratuită a dispozitivelor cu acces la internet pe care oficiile CUPS îl pun la dispoziția beneficiarilor, ridicarea nivelului de satisfacție față de serviciul public prestart și a nivelului de încredere față de autoritățile publice.

Acțiunea de pilotare a CUPS se realizează în cadrul proiectului „Modernizarea serviciilor guvernamentale”, implementat de Agenția de Guvernare Electronică, cu suportul Grupului Banca Mondială, contribuția Guvernului Republicii Moldova și prin efortul autorităților publice locale. 

Agenda publică

Iulie 2024

L M M J V S D
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31