Statul vine mai aproape de oameni prin intermediul CUPS

2021-11-10 12:26

O gamă largă de servicii publice electronice vor fi accesibile acum pentru cetățenii moldoveni din diaspora, dar și pentru oamenii de la sate, pentru care distanța este un impediment în solicitarea unui sau altui serviciu de la autoritățile statului. Acest lucru va fi posibil odată cu implementarea, în curând, a Proiectului CUPS – Centre unificate de prestare a serviciilor publice.

Guvernul a apobat, astăzi, 10 noiembrie 2021, Hotărârea cu privire la pilotarea centrelor unificate de prestare a serviciilor publice (CUPS). Prin deschiderea respectivelor centre în cadrul proiectului pilot și, ulterior, prin extinderea lor la nivel național, se urmărește simplificarea procesului de obținere a serviciilor publice calitative de către cetățenii din mediu rural și din diaspora; diversificarea canalelor de prestare a serviciilor publice; sporirea accesibilității și îmbunătățirii experienței beneficiarilor de servicii; dezvoltarea instrumentelor de interacțiune și cooperare între prestatorii de servicii publice; apropierea Guvernului de oameni și sporirea încrederii cetățenilor în modernizarea serviciilor publice.

Proiectul menționat va fi implementat pe etape. La prima etapă, vor fi inaugurate în total 26 de astfel de centre atât în țară, cât și peste hotare, pe parcursul anului 2022, iar ulterior, în anul 2023 se vor extinde și în alte 60 de localități. Specialistii CUPS, care au fost selectați și instruiți pentru pilotare, vor activa în 17 primării din localități rurale și în 9 misiuni diplomatice și a oficii consulare ale Republicii Moldova peste hotare. 

Specialistul CUPS, în persoana unui angajat al primăriei locale, va avea misiunea de a informa populația și de a ajuta cetățenii de la sate să acceseze serviciile de care au nevoie în format electronic (cadastrale, de stare civilă, acte permisive, alocații, indemnizații, autorizații pentru construcție etc), le vor oferi suport informațional și practic cum să depună solicitări pentru servicii (cereri), să completeze formulare de înregistrare online și vor ajuta, totodată, la recepționarea rezultatului prestării. 

Conform aceluiași principiu, cetățenii moldoveni aflați peste hotare se vor putea adresa la cel mai apropiat consulat al Republicii Moldova, pentru a obține o gamă largă de servicii de la autoritățile statului Republica Moldova, fiind ajutați de angajații Oficiului Consular de la formularea cererii, până la obținerea rezultatului. Prin participarea în proiectul CUPS, misiunile diplomatice își vor extinde gama de servicii prestate cetățenilor din diaspora și vor diversifica modalitățile de interacțiune cu solicitanții.

Demararea procesului de pilotare va include, la primă etapă, o serie de servicii publice prestate de către Agenția Servicii Publice și Casa Națională de Asigurări Sociale, cu posibilitatea includerii ulterioare și a serviciilor publice prestate de alte autorități guvernamentale.

Proiectul de hotărâre a fost elaborat de Cancelaria de Stat cu suportul Agenției de Guvernare Electronică, în cadrul proiectului „Modernizarea serviciilor guvernamentale”, realizat  cu suportul financiar al Grupului Banca Mondială și contribuția Guvernului Republicii Moldova, și prevede sporirea accesibilității și calității serviciilor publice oferite cetățenilor din mediul rural și celor aflați peste hotare. Acțiunea are loc în contextul implementării agendei de digitalizare, ținând cont de prioritățile strategice prevăzute în Programul de activitate și Planul de acțiuni al Guvernului.

Lista misiunilor diplomatice și a oficiilor consulare ale Republicii Moldova peste hotare, precum și lista unităților administrativ-teritoriale de nivel întâi în care se pilotează CUPS a se vedea în proiectul HG (Anexa 1 și 2):

 https://gov.md/sites/default/files/document/attachments/subiect-07_-_nu_10_cs-age_2021.pdf  

Agenda publică

Iulie 2024

L M M J V S D
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31