Vizită de monitorizare la CUPS în satul Ustia, Dubăsari

2024-02-15 11:10

Centrul Unificat de Prestare a Serviciilor Publice (CUPS) din Ustia contribuie zi de zi la dezvoltarea și modernizarea localității, reușind să deservească cetățenii din sat, din împrejurime, dar și locuitorii din stânga Nistrului care se adresează la oficiul CUPS.

 

O delegație din partea Agenției de Guvernare Electronică, împreună cu experți din cadrul Băncii Mondiale, au efectuat, la 14 februarie 2024, o vizită de monitorizare la oficiul CUPS din Ustia, Dubăsari. Din delegație au făcut parte: Adrian Fozzard, Manager Practică Globală Guvernare, Cartierul General al Băncii Mondiale din Washington, reprezentanți ai Oficiului de Țară al Băncii Mondiale în Republica Moldova și reprezentanți ai Agenției de Guvernare Electronică.

 

CUPS Ustia a fost inaugurat anul trecut, fiind amplasat în incinta primăriei din localitate și reprezintă un punct unificat de acces la o gamă largă de servicii publice (peste 60 de servicii), prestate în mod prioritar în format electronic, pentru toată comunitatea locală, dar care deservește și cetățenii din localitățile învecinate.

 

Specialistul CUPS, Elena Grimberg, le-a prezentat experților statistica activității oficiului, în număr de peste 550 de accesări înregistrate în perioada septembrie 2023 - februarie 2024. Cele mai solicitate servicii au fost cele ce se referă la eliberarea actelor de stare civilă și cadastru, reexaminarea pensiilor, indemnizații pentru familiile cu copii, programul „Ajutor la contor”, cereri pentru compensații pentru perioada rece a anului, achitarea primei de asigurare medicală obligatorie prin MPay, permis de pescuit, permis de acces zona de frontieră, plăți electronice etc. 

 

În cadrul vizitei, unul dintre experți a beneficiat instant de un serviciu public oferit în incinta CUPS. Procedura a inclus inițial completarea Acordului de prelucrare a datelor cu caracter personal, ulterior s-a trecut la furnizarea nemijlocită a serviciului. S-a menționat, de asemenea, că cetățenii deserviți și asistați de specialistul CUPS sunt încurajați să completeze un chestionar de feedback anonim privind calitatea serviciului recepționat și să ofere sugestii și opinii pentru îmbunătățirea acestuia.

 

Datorită amplasării localității Ustia, pe malul drept al Nistrului, în imediata vecinătate a regiunii transnistrene, tot mai mulți cetățeni din stânga Nistrului se adresează pentru servicii publice, ceea ce evidențiază importanța acestui centru pentru întreaga regiune. Localnicii îl descriu ca pe un centru regional unde se găsesc mai multe clădiri administrative și instituții publice, inclusiv Primăria, Judecătoria, Procuratura, Inspectoratul de Poliție, Casa de Cultură, Centrul de sănătate, gimnaziu, grădiniță, secția de pașapoarte și altele.

 

Primarul localității Ustia, Maxim Verdeș, a subliniat beneficiile aduse de CUPS pentru locuitori și pentru comunitățile din împrejurimi: facilitarea accesului cetățenilor la servicii publice de calitate, ceea ce a contribuit la dezvoltarea și modernizarea regiunii în ansamblu.

 

Vizitele de monitorizare la Centrele Unificate de Prestare a Serviciilor Publice din cele 100 de localități rurale din Republica Moldova au loc sistematic, inclusiv cu participarea reprezentanților Băncii Mondiale, partenerul strategic care susține financiar Proiectul „Modernizarea Serviciilor Guvernamentale”, implementat de Agenția de Guvernare Electronică.

 

Totodată, în cadrul vizitei în țara noastră, reprezentantul Băncii Mondiale, Adrian Fozzard, a avut întâlniri cu mai mulți oficiali din cadrul Guvernului Republicii Moldova, inclusiv cu Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, și Secretarul General al Guvernului,  Artur Mija. La întrevederi, au fost discutate prioritățile Guvernului Republicii Moldova pentru următorii ani în domeniul transformării digitale și activitățile de suport financiar din partea Băncii Mondiale.

Mai multe detalii despre CUPS aflați accesând Portalul Serviciilor Publice: https://servicii.gov.md/ro/cups

Agenda publică

Aprilie 2024

L M M J V S D
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30