AGE și HIAS Moldova: Colaborare pentru continuitatea platformei Dopomoga.gov.md

2024-02-01 08:47

Instituția Publică „Agenția de Guvernare Electronică” (AGE) și HIAS Moldova, filială a organizației HIAS Europe, și-au unit eforturile pentru a sprijini refugiații aflați pe teritoriul Republicii Moldova, consolidând astfel platforma dopomoga.gov.md, cea mai importantă resursă oficială informațională, lansată în anul 2022, în primele zile de la începerea războiului din Ucraina.

 

Colaborarea între AGE și HIAS Moldova se va realiza în baza Acordului semnat electronic astăzi, 1 februarie 2024, între cele două părți. Documentul prevede menținerea, administrarea și dezvoltarea platformei guvernamentale dopomoga.gov.md, în scopul asigurării suportului informațional refugiaților din Ucraina și altor persoane străine aflate temporar pe teritoriul Republicii Moldova, oferindu-le informații critice și asistență în procesul lor de integrare.

 

Prin această colaborare se urmărește:

 

Facilitarea integrării: Refugiații vor beneficia de un suport informațional sporit pentru a se integra mai ușor în societatea moldovenească.

 

Acces rapid la informații: AGE și HIAS Moldova vor asigura acces facil la informații esențiale și un conținut actualizat și veridic, bazat pe resurse informaționale oficiale, ajutând refugiații să acceseze servicii ce se referă la diverse aspecte legate de viața lor în Moldova.

 

Consolidarea resurselor online: Prin eforturile lor comune, AGE și HIAS Moldova vor îmbunătăți, dezvolta și promova platforma dopomoga.gov.md, asigurând continuitatea activității acestei resurse informaționale esențiale.

 

De la lansare și până în prezent, numărul total de utilizatori unici a constituit peste 750 000 de persoane, iar numărul total de accesări a depășit cifra de 4 milioane.  Pe platformă sunt disponibile circa 50 de resurse importante, inclusiv servicii dezvoltate intern. Paginile cele mai utilizate sunt: serviciul de obținere online a IDNP, opțiunea pentru calcularea zilelor de ședere legală în Moldova, setul de instrucțiuni privind căile și metodele de obținere a protecției temporare în Moldova, dar și alte materiale auxiliare, care explică, pas cu pas, diverse proceduri publice sau private cum se obține statutul legal în Moldova, cum trebuie să se înscrie pentru ajutor umanitar etc. Aceste resurse sunt esențiale pentru comunitatea de refugiați.

 

În prezent, aproximativ 80-85 de mii de cetățeni ucraineni se află în Republica Moldova în mod permanent și aproximativ 10-15 mii în calitate de migranți de tranzit.

 

HIAS este o organizație umanitară internațională, prezentă în Republica Moldova din 2022, care furnizează servicii vitale grupurilor vulnerabile, refugiaților și solicitanților de azil în mai mult de 20 de țări. Organizația pledează pentru drepturile tuturor persoanelor forțate să se refugieze pentru ca să-și reconstruiască viețile și caută să creeze o lume în care aceste persoane găsesc bun venit, siguranță și oportunități. 

Agenda publică

Iulie 2024

L M M J V S D
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31