Banca Mondială apreciază pozitiv rezultatele implementării conceptului CUPS în Republica Moldova

2024-07-11 15:23

 

“Ne pare bine de faptul că instrumentele digitale și serviciile publice modernizate cu suportul Grupului Banca Mondiala servesc cetatenii Republicii Moldova”. Declarația aparține reprezentanților Băncii Mondiale, care au întreprins o vizită de documentare la Centrul Unificat de Prestare a Serviciilor Publice (CUPS) din localitatea Pănășești, Strășeni, pe data de 10 iulie 2024.

 

Din delegația oficială a Băncii Mondiale au făcut parte: Antonella Bassani, Vicepreședinta Grupului Banca Mondială pentru Europa și Asia Centrală, Robert Saum, Director de țară al Băncii Mondiale pentru Europa de Est, Inguna Dobraja, Director de țară al Grupului Banca Mondială pentru Moldova.

 

Reprezentanții Băncii Mondiale, alături de echipa Agenției de Guvernare Electronică (AGE), au discutat cu autoritatea  publică locală din Pănășești despre beneficiile CUPS-ului pentru cetățenii din această localitate și din satele apropriate, dar și pentru primărie.

 

„Cel mai des se adresează la CUPS persoane în etate, persoane cu nevoi speciale și femeile cu copii mici. Solicitările cetățenilor se referă la înregistrarea pentru compensații la căldura și energie electrică, depunerea cererilor pentru reexaminarea pensiei, obținerea duplicatelor pentru actele de stare civilă, extragerea documentelor cadastrale, etc.”, a menționat primarul satului Pănășești, Valeriu Bujoreanu, adăugând că ar fi util ca lista serviciilor prestate online să fie completată și cu servicii publice locale.

 

În acest context, reprezentanții AGE au relatat despre Portalul guvernamental e-APL, destinat administrațiilor publice locale, ce urmează a fi lansat în viitorul apropiat.

 

Totodată, părțile au discutat despre valoarea adăugată a CUPS-ului din perspectiva alfabetizării și educației digitale a oamenilor din localitățile rurale, precum și necesitatea de a scala procesul de re-inginerie și digitalizare a serviciilor prestate la nivel local.

 

Notă: Conceptul CUPS este implementat de AGE, în cadrul proiectului „Modernizarea serviciilor guvernamentale”, finanțat de către Grupul Bănca Mondială. De la finele anului 2021 până în prezent, au fost deschise 100 de CUPS-uri în toate raioanele Republicii Moldova. Recent, la cele 100 de CUPS-uri au decis să se alăture individual, cu finanțare proprie sau din alte surse, încă 3 primării: Mărculești (Florești), Costești (Ialoveni) și Tvardița (Taraclia).

 

Agenda publică

Septembrie 2024

L M M J V S D
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30