Inovații în prestarea serviciilor publice în comunități

2024-06-28 12:04

 

În luna iunie 2024, Agenția de Guvernare Electronică (AGE) a continuat seria vizitelor de monitorizare la Centrele Unificate de Prestare a Serviciilor (CUPS). Recent, specialiștii AGE au efectuat vizite la CUPS-urile din Larga și Criva, amplasate în raionul Briceni, inaugurate cu un an în urmă. Scopul vizitelor la CUPS a inclus evaluarea funcționării acestora, identificarea problemelor și soluțiilor pentru îmbunătățirea serviciilor, precum și promovarea accesibilității acestora.

 

Primarii localităților vizitate au apreciat beneficiile aduse de CUPS comunității locale. Aceștia au subliniat importanța accesului facil la serviciile publice prin platforme online și portaluri dedicate, asistate de specialiști cu limbaj clar și ghidare precisă. Cetățenii au evidențiat economia de timp și de costuri, precum și evitarea deplasărilor repetate la centrele raionale, beneficiind de servicii livrate la ușă sau disponibile electronic.

 

Printre cele mai solicitate servicii se numără programările la serviciile publice, cererile pentru reexaminarea pensiilor, permisele de pescuit și acces în zona de frontieră, cazierele judiciare și eliberarea de extrase din Registrul bunurilor imobile și certificatelor privind valoarea bunurilor imobile. Tot mai mulți beneficiari solicită livrarea actelor la domiciliu prin intermediul serviciului guvernamental de livrare – MDelivery sau/și obținerea acestuia în format electronic în cabinetul personal al cetățeanului – MCabinet, fiind deținători de semnătură electronică și/sau mobilă.

 

Un alt aspect discutat a fost nevoia de alfabetizare digitală a populației, promovată prin diverse canale de informare și activități educative. Eforturile depuse de specialiștii CUPS au fost apreciate pentru adaptarea serviciilor la nevoile individuale ale cetățenilor și pentru furnizarea unor servicii extinse în afara listei standard.

 

Totodată, se remarcă interesul crescut al altor autorități publice locale pentru implementarea de CUPS în propriile lor comunități, reflectând succesul și impactul pozitiv al inițiativei AGE în modernizarea și facilitarea accesului la serviciile publice în zonele rurale. De exemplu, Primăria or. Mărculești a anunțat, la 7 iunie 2024, ca în cadrul APL activează Centrul Unificat de Prestare a Serviciilor Publice (CUPS Mărculești), unde cetățenii au acces la o gamă largă de servicii publice în format electronic, precum și beneficiază de ajutor pentru a transmite dosarul complet către prestatori și a obține mai ușor un anumit serviciu public.

 

Amintim, crearea și implementarea conceptului CUPS în localități are loc cu suportul Băncii Mondiale, în cadrul proiectului „Modernizarea serviciilor guvernamentale”, implementat de AGE. 

 

Pentru informații și detalii, contactați Echipa Specialiștilor Operațiuni CUPS a AGE la numărul de contact +373 22 82 00 30 sau la adresa de email: suport.cups@egov.md.  

 

 

Agenda publică

Iulie 2024

L M M J V S D
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31