Andrei Prisacar: Noi în AGE nu avem documente pe hârtie, toate procesele au loc exclusiv electronic

2024-02-29 11:02

Un dialog constructiv privind realitățile și perspectivele utilizării semnăturii electronice în Republica Moldova, care a reunit reprezentanți ai mai multor instituții publice, private și ai mediului asociativ, a avut loc la 28 februarie 2024, la inițiativa Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), Agenția de Guvernare Electronică (AGE) și GIZ Moldova.

 

În cadrul dezbaterilor, directorul AGE, Andrei Prisacar, a adus în atenția publică importanța creșterii încrederii populației în identitatea digitală, pentru o mai bună adopție și valorificare a soluțiilor și platformelor digitale în diverse domenii, inclusiv în dinamizarea proceselor de afaceri. Andrei Prisacar a subliniat faptul că adopția identității digitale în Republica Moldova rămâne a fi modestă, circa 10% din populație deține semnătură digitală (electronică sau mobilă), cu o concentrare mai accentuată în domeniul sistemelor fiscale, unde se utilizează exclusiv semnătura digitală.

 

Totodată, el a menționat faptul că Republica Moldova se află între primele state din regiune care a adoptat semnătura mobilă, iar echipa de dezvoltatori din cadrul AGE lucrează momentan la elaborarea unui nou tip de semnătură și identitate digitală sub formă de aplicație mobilă. Având în vedere că, potrivit rezultatelor Sondajului Național Anual 2023, realizat la comanda AGE, peste 92% dintre cetățenii Republicii Moldova utilizează telefoane mobile pentru accesarea serviciilor, s-a evidențiat necesitatea de a accelera crearea unei noi soluții de identitate digitală, sub formă de aplicație mobilă, care să ofere un grad mai înalt de accesibilitate atât pentru cetățenii din țară, cât și pentru cei aflați în diasporă. 

 

În cadrul dezbaterilor libere moderate de Mihai Mogîldea, director adjunct la IPRE, participanții au abordat mai multe teme importante, printre care:

 

-       Evoluția utilizării semnăturii electronice în Republica Moldova în ultimii ani;

-       Cooperarea dintre instituțiile publice și private în promovarea semnăturii electronice;

-       Viziunea pe termen scurt și mediu pentru creșterea numărului de utilizatori ai semnăturii electronice;

-       Soluții și recomandări practice pentru popularizarea semnăturii digitale în rândul cetățenilor moldoveni.

 

La discuții au participat și ați experți din domeniu, între care: Alexandru Corețchi, Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC); Sergiu Postică, Orange Moldova; Victor Guzun, IPRE și alții.

 

Evenimentul integral poate fi vizualizat aici: https://www.facebook.com/eGovernanceAgency.Moldova/videos/923217195939331

Agenda publică

Aprilie 2024

L M M J V S D
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30