Republica Moldova, România și UiPath au încheiat un Acord de colaborare în vederea consolidării domeniului tehnologiei informaţiei

2022-12-12 17:54

Astăzi, 12 decembrie 2022, la Chișinău, a fost semnat un Acord de colaborare pentru a crește nivelul competențelor digitale ale personalului administrației publice, precum și a îmbunătăți infrastructura digitală și capabilitățile digitale ale Republicii Moldova și României, în special în contextul valorificării noilor tehnologii. Documentul a fost semnat în cadrul ședinței plenare a Comisiei inter-guvernamentale pentru implementarea Memorandumului de Înțelegere în domeniul transformării digitale dintre Republica Moldova și România, la care au participat Iurie Țurcanu, viceprim-ministru pentru digitalizare al Republicii Moldova și Sebastian Ioan Burduja, ministrul cercetării, inovării și digitalizării din România.

 

Obiectivul general al acestei cooperări este de a sprijini eforturile guvernamentale de dezvoltare a domeniului tehnologiei informației în sectoarele public și privat din Republica Moldova și România prin infrastructură digitală îmbunătățită, politici moderne și competențe digitale. Se urmărește în principal: consolidarea infrastructurii digitale din sectorul public și privat al Republicii Moldova și României; susținerea proceselor de dezvoltare a societății digitale și economiei digitale inovatoare și reziliente în ambele state; dezvoltarea unui spațiu digital comun pentru creșterea calității serviciilor electronice și asigurarea unui mediu digital sigur pentru toți cetățenii Republicii Moldova și României.

 

În cadrul evenimentului, Iurie Țurcanu, viceprim-ministrul pentru digitalizare al Republicii Moldova a menționat: „ În această perioadă, noi am fost în dialog cu marii furnizori de tehnologie pentru ai avea drept parteneri și a aduce pe agenda noastră digitală comună cele mai bune soluții tehnice. Suntem bucuroși să anunțăm astăzi despre semnarea unui acord de colaborare între cele două guverne și compania UiPath. Compania UiPath este o companie românească, care produce cele mai performante tehnologii de robotică virtuală din lume. Automatizarea proceselor este exact ceea ce ne trebuie pentru a reduce costurile și a mări viteza de lucru a instituțiilor publice”.

 

Totodată, Sebastian Burduja, ministrul cercetării, inovării și digitalizării din România a declarat: „Parteneriatul României cu Republica Moldova pe proiectele de transformare digitală capătă, astăzi, o nouă dimensiune. Memorandumul semnat cu UI Path deschide calea către noi colaborări și proiecte pentru oameni. Punțile digitale pe care le proiectăm au nevoie de constructori - parteneri de încredere din mediul privat, care să pună la dispoziția celor două guverne experiența și expertiză. Mă bucur că în acest demers este implicat liderul global în software de automatizare UiPath, o companie pornită din România.”

 

La rândul său, Mateusz Majewski, vice-președinte regional pentru Europa de Est la UiPath a subliniat: „Ne bucurăm pentru oportunitatea de a contribui cu expertiza noastră la demersul celor două state de a trasa o viziune comună privind dezvoltarea sectorului economiei digitale. Este o oportunitate valoroasă de a investi în competențe digitale, atât la nivelul administrației publice, cât și la nivelul companiilor private. De asemenea, având în vedere ritmul accelerat cu care se inovează în domeniul tehnologiilor avansate, crearea unui spațiu de colaborare între sectorul public și cel privat devine și mai importantă pentru realizarea obiectivelor de transformare digitală.”

 

Alexandru Mihailciuc, vice-președinte sales engineering EMEA la UiPath a adăugat:  „Suntem onorați să ne alăturăm acestei inițiative pentru a sprijini obiectivele de transformare digitală ale Guvernelelor României și Republicii Moldova. Experiența noastră ne-a arătat că adesea administrațiile publice au obiective comune, dar totodată întâmpină provocări similare în ceea ce privește digitalizarea. Asigurarea unui cadru prin care aceste experiențe pot fi partajate cu ușurință va putea oferi noi oportunități pentru realizarea unei economii digitale inovatoare și reziliente. Construind pe baza unor obiective comune, dialog deschis și încredere reciprocă, colaborarea dintre mediul public și cel privat poate deveni astfel un catalizator pentru o transformare digitală durabilă.”

 

Agenda publică

Aprilie 2024

L M M J V S D
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30