Programul Național „Voucher cultural” a fost lansat

2022-11-17 16:31

Tinerii vor beneficia de voucher cultural în suma de 1000 de lei la atingerea majoratului, pentru a avea acces la serviciile culturale din Republica Moldova.


Inițiativa, lansată de un grup de tineri deputați, se pune în aplicare începând de astăzi, 17 noiembrie 2022, iar informația despre modalitatea de accesare este disponibilă online pe adresa: vouchercultural.md. Programul național „Voucher cultural” urmărește încurajarea tinerilor să participe la activitățile culturale, dar și să revitalizeze financiar scena culturală, după pandemie și stresul provocat de războiul din vecinătate.


Voucherul cultural va fi disponibil în contul tânărului/tinerei care a împlinit 18 ani, pe platforma www.mpay.gov.md.


Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a subliniat faptul că voucherul cultural este un instrument al Guvernului pentru a încuraja consumul cultural în rândul tinerilor și a cultiva interesul față de artele frumoase și lectură. Totodată, Programul stimulează competiția sănătoasă între prestatorii de produs cultural, în realizarea activităților artistice atractive publicului din această categorie de vârstă.
Pentru a putea utiliza voucherul, tânărul urmează să-și obțină semnătura digitală la unul dintre operatorii de telefonie mobilă (Moldcell sau Orange), iar apoi, accesând site-urile prestatorilor de servicii culturale, să selecteze produsul dorit.


Viceprim-ministrul pentru digitalizare, Iurie Țurcanu, a menționat: „Programul „Voucher cultural”, care se lansează astăzi, este o inovație ce facilitează accesul la produsul cultural prin tehnologie. Prin acest proiect, oferim acces rapid, sigur și comod pentru fiecare beneficiar să utilizeze banii alocați în scop de culturalizare și în același timp să ne asigurăm că acest suport din partea statului să ajungă exact la destinatar în mod transparent și operativ prin intermediul Serviciului guvernamental de plăți electronice MPay”. De asemenea, Iurie Țurcanu a precizat că semnătura electronică este instrumentul cel mai sigur și mai securizat de autentificare în mediul digital, îndemnând tinerii să obțină semnătura electronică pentru a beneficia de voucher, dar și de toată gama de servicii electronice guvernamentale. 


Programul Național „Voucher cultural” plasează Republica Moldova în rândul țărilor cu bune practici în acest domeniu, cum ar fi Italia, Franța, Spania, Germania.


Beneficiarii  pot folosi voucherul, până la atingerea vârstei de 19 ani, pentru orice produs cultural autohton: începând de la bilete de teatru și concerte, până la cărți sau cursuri de instruire.


Programul național „Voucher cultural” este implementat de Ministerul Culturii în colaborare cu Agenția de Guvernare Electronică, și beneficiază de asistența tehnică a USAID și Guvernului Suediei prin intermediul Proiectului Tehnologiile Viitorului.

Prezentare video Voucher Cultural


Demonstrație practică pentru accesarea Voucherului Cultural
 

 

Agenda publică

Decembrie 2022

L M M J V S D
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31