Admiterea la distanță cu ajutorul Serviciului electronic guvernamental MPower

2022-07-25 15:22

Platforma guvernamentală pentru acordarea împuternicirilor la distanță mpower.gov.md s-a completat cu 2 tipuri de împuterniciri electronice, care au fost create pentru a facilita interacțiunea la distanță în procesul de admitere în învățământul superior.

 

Cele 2 tipuri de împuterniciri au devenit funcționale odată cu lansarea sesiunii de admitere 2022 și se referă la:

-          Înscrierea la concursul de admitere și depunerea dosarului de concurs în instituțiile de învățământ superior

-          Depunerea actelor în original pentru înmatricularea în instituția de învățământ superior.

 

Beneficiarii acestor împuternici sunt: candidații la studii în instituții de învățământ superior pentru  acordare de împuterniciri, și, de asemenea,  instituțiile de învățământ superior care vor utiliza acest mecanism modern pentru verificarea acestor împuterniciri.  

 

Astfel, depunerea dosarelor de concurs pentru admitere la instituțiile de învățământ din Republica Moldova, precum și depunerea actelor în original pentru înmatriculare se poate realiza prin intermediul unei persoane împuternicite să reprezinte candidatul, în cazul în care viitorul student/studentă nu are posibilitatea să depună personal actele pentru concurs. Cu ajutorul Serviciului electronic Registrul împuternicirilor de reprezentare MPower, tinerii pot să creeze o împuternicire la distanță (online), accesând mpower.gov.md și urmând pașii descriși în pagină, această împuternicire având aceeași valoare juridică precum declarația autentificată la notar, diferența este în rapiditate, comoditate și lipsa costurilor.

 

În acest context, MPower reprezintă o soluție digitală eficientă și fiabilă la îndemâna deținătorilor de semnătură electronică sau mobilă, care pot acorda împuterniciri de reprezentare persoanelor terțe. Totodată, platforma mpower.gov.md oferă posibilitatea de verificare a existenței și validității acestor împuterniciri de către universitățile din Republica Moldova sau de către Ministerul Educației și Cercetării.

 

Alternativa digitală de interacțiune dintre cetățeni, instituții, organizații generează aceleași rezultate la fel ca și interacțiunea directă care în fapt implică eforturi financiare suplimentare și pierdere de timp.

 

Serviciul MPower a fost creat de Agenția de Guvernare Electronică și lansat în anul 2020 ca mecanism sigur, flexibil și comod pentru acordarea împuternicirilor de reprezentare pentru care legislația nu prevede necesitatea autentificării notariale, astfel se reduc riscurile de fraudare a semnăturilor și cheltuielile reprezentatului.

 

Agenda publică

Aprilie 2024

L M M J V S D
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30