Serviciul MPower în atenția reprezentanților ASP

2022-05-05 16:37

Prestatorii de servicii publice vor fi instruiți continuu în vederea utilizării platformelor electronice guvernamentale, create de Agenția de Guvernare Electronică și menite să îmbunătățească calitatea deservirii cetățenilor, să sporească nivelul de competențe digitale ale angajaților din sistemul public, să ridice calitatea serviciilor oferite beneficiarilor și să contribuie la ridicarea performanței guvernării, în acord cu standardele europene și tendințele actuale în era informațională.

 

Formatorii AGE  au instruit astăzi, 5 mai 2022, un grup de angajați ai Agenției Servicii Publice (ASP), șefi ai Centrelor multifuncționale din municipiul Chișinău, cum să utilizeze Serviciul guvernamental Registrul împuternicirilor de reprezentare în baza semnăturii electronice – MPower.

 

După o prezentare amplă a Serviciului MPower, participanții au avut parte de exerciții practice privind accesarea acestuia, verificarea autenticității împuternicirii, au fost familiarizați cu tipurile de împuterniciri ce pot fi acordate prin sistemul MPower, precum și aspecte juridice ce țin de utilizarea acestei platforme în procesul de prestare a serviciilor publice către cetățeni.

 

Beneficiarii cursului au făcut un schimb de opinii cu privire la schimbarea paradigmei în modul de prestare a serviciilor, datorată digitalizării și nevoia perfecționării continue a competențelor digitale ale angajaților din sistemul public, precizând că astfel de instruiri sunt binevenite și pregătesc entitățile publice către un model nou de prestare, unul bazat pe inovație și progresul tehnologic.

 

Experții AGE, Svetlana Macrinici, șefa Centrului de inovare și formare în guvernarea digitală, Vadim Vintilă, jurisconsult și Ion Stratan, manager de proiect MPower, au menționat că această colaborare este una utilă și necesară, care contribuie la perfecționarea și eficientizarea continuă a guvernării, cu avantaje pentru beneficiarul final -  cetățeanul Republicii Moldova – care merită și trebuie să fie deservit la cele mai înalte standarde.

 

Între avantajele utilizării Platformei MPower, dar și al integrării tehnologiilor digitale în procesul de prestare a serviciilor în general, menționate de experții AGE, sunt în primul rând costurile reduse. „O împuternicire de reprezentare acordată prin MPower este gratuită, iar una realizată la notar implică costuri”, a subliniat Svetlana Macrinici.  

 

Amintim că Sistemul informațional automatizat „Registrul împuternicirilor de reprezentare în baza semnăturii electronice” (MPower) a fost lansat în 2020 și oferă, în prezent, posibilitatea, atât persoanelor fizice, cât și juridice, de a acorda circa 30 de tipuri de împuterniciri de reprezentare. Acestea se referă la:


- depunerea, comandarea și ridicarea unor documente, permise, acte emise de ASP;
- reprezentarea intereselor, obținerea informației etc.

Această gamă de împuterniciri va fi extinsă, promit experții AGE. În acest scop, se poartă negocieri intense cu comunitatea notarilor, reprezentanții misiunilor diplomatice și consulare, precum și cu alți prestatori de servicii.

 

Instruirea de astăzi face parte dintr-un curs mai amplu, care va cuprinde și alte grupuri de angajați ai sistemului public și este menit să pregătească personalul în vederea prestării serviciilor electronice către cetățeni și a utilizării plaformelor electronice guvernamentale, create de AGE și puse la dispoziția tuturor entităților publice și private.

 

Agenda publică

Mai 2022

L M M J V S D
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31