Monitorizarea activității CUPS și perspectivele e-APL la Ungheni

2022-04-15 16:00

Transformarea digitală la nivelul administrației publice locale este subiectul discuțiilor de astăzi, 15 aprilie 2022, în cadrul vizitei în raionul Ungheni, a unei delegații din partea Agenției de Guvernare Electronică, în frunte cu Viceprim-ministrul pentru digitalizare, Iurie Țurcanu.

 

Vizita are loc în contextul monitorizării activității Centrului Unificat de Prestare a Serviciilor Publice (CUPS), lansat în pilotare în comuna Sculeni și care prezintă rezultatele activității după 2 luni de la inaugurare.

 

La discuțiile cu Vicepremierul, Iurie Țurcanu, directorul AGE, Olga Tumuruc și directorul Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu au participat primarul localității Sculeni, Vasile Casian, specialistul CUPS, Svetlana Covalciuc, și alți reprezentanți ai administrației publice locale, care au enunțat necesitățile, provocările, solicitările și recomandările lor și ale cetățenilor, măsuri care ar impulsiona procesul de transformare digitală la nivel local.  

 

Experții în guvernare digitală au făcut la rândul lor o prezentare a perspectivelor privind e-transformarea trasate în agenda guvernamentală și au anunțat despre acțiunile următoare de modernizare a serviciilor, activităților și proceselor de lucru care se vor întreprinde urmare a colaborării active între administrația centrală și cea locală în baza proiectului e-APL, implementat de Agenția de Guvernare Electronică, cu suportul Grupului Banca Mondială.

 

În același context, delegația a vizitat și Primăria Municipiului Ungheni, unde a purtat discuții cu primarul orașului, Alexandru Ambros, cu Viceprimarul Dionisie Ternovschi, cu funcționari din primărie, dar și cu cetățenii din localitate. În cadrul întâlnirii, a fost consultată opinia tuturor referitoare la obiectivele din agenda digitală, care trebuie să corespundă nevoilor administrației publice locale, orașelor, satelor și locuitorilor acestora. Au fost menționate prioritățile și acțiunile necesare atingerii principalelor obiective: Administrații publice locale moderne; Infrastructură digitală sigură și durabilă; Conectivitate rapidă și accesibilă; Educație și competențe digitale pentru toți.

 

Discuțiile s-au axat în principal pe modernizarea serviciilor locale, iar oficialii au menționat că sustenabilitatea oricărui proces de transformare digitală trebuie să implice o sinergie între eforturile de digitalizare la nivel central și local, iar un principiu de bază al oricărei strategii este orientarea pe cetățean și nevoile sale.

 

Discuțiile au deschis perspective noi de identificare a soluțiilor care ar asigura accesul sistemului informațional utilizat de Primăria Ungheni la platforma guvernamentală MCloud. În acest context, Vicepremierul Iurie Țurcanu a informat participanții despre intenția de a promova un șir de modificări ale cadrului normativ, care vor permite găzduirea pe MCloud a sistemelor informationale ale autoritătilor publice locale. Acest lucru va eficientiza esențial activitatea APL și va economisi resursele acestora.

 

Amintim că, la începutul acestui an, au fost lansate în pilotare 17 Centre Unificate de Prestare a Serviciilor Publice în localitățile rurale selectate, care au menirea să ofere acces tuturor persoanelor la servicii publice disponibile în format digital, iar acest proiect urmează a fi extins, pe parcursul următorilor 2 ani, în alte circa 60 de localități. 

Agenda publică

Septembrie 2022

L M M J V S D
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30