Vizită de documentare la AGE pentru viitorul digital al municipiului Cahul

2021-11-10 18:26

Agenția de Guvernare Electronică a găzduit astăzi, 10 noiembrie 2021, un grup de funcționari de la Primăria municipiului Cahul, autoritate locală care, în premieră pe țară, a instituit funcția de Viceprimar pentru digitalizare. Scopul vizitei este stabilirea unei cooperări strânse cu experții AGE în vederea studierii platformelor, serviciilor și instrumentelor digitale care pot fi integrate în activitatea administrației locale și în procesul de prestare a serviciilor publice electronice către cetățeni.

La discuții a participat și Viceprim-ministrul pentru digitalizare, Iurie Țurcanu. Oficialul a făcut o scurtă trecere în revistă a celor mai importante realizări în domeniul guvernării electronice care s-au produs în ultimii 10 ani în Republica Moldova și a vorbit despre prioritățile din agenda digitală națională. 

„Țara noastră ar putea să devină o destinație digitală foarte atractivă. Industria TIC a luat-o înaintea industriei vinicole. Ceea ce exportăm în domeniul tehnologiilor informaționale, depășește produsele din sfera vinificației. În acest context, vreau să felicit primăria Cahul pentru instituirea acestei funcții. Trebuie să avem o agendă comună foarte intensă pentru a valorifica aceste funcții la potențialul lor maxim și pentru viitorul digital al municipiului Cahul”, a declarat Vicepremierul.

Experții Vlad Manoil și Tatiana Sincovschi au făcut scurte prezentări ale principalelor platforme și servicii digitale create și gestionate de AGE, care sunt aplicabile la nivel de APL, au răspuns la întrebările reprezentanților municipalității Cahul și au stabilit acțiuni viitoare de colaborare între Chișinău și Cahul pentru ca agenda națională în domeniul digitalizării să se extindă la nivel local și regional.

De asemenea, directorul adjunct al AGE, Vlad Manoil, a menționat că odată cu procesul de digitalizare a administrației locale, este nevoie de o bună informare și comunicare cu cetățenii, viitorii utilizatori ai serviciilor digitale, pentru ca aceste servicii modernizate să fie ușor asimilate și percepute ca și beneficii de către cetățeni. În acest sens, AGE este gata să ofere un spectru larg de materiale informative și să colaboreze strâns cu autoritățile publice locale, inclusiv prin intermediul Centrelor unificate de prestare a serviciilor publice (CUPS) care vor activa în teritoriu, pentru ridicarea nivelului de cultură digitală a populației. 

Vizita are loc cu susținerea Proiectului EU4Moldova: Startup City Cahul, implementat în perioada 2020-2024 de ATIC, cu asistența financiară a Uniunii Europene în parteneriat cu Suedia.  

Agenda publică

Ianuarie 2023

L M M J V S D
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31