Formarea competențelor digitale - un obiectiv important în activitatea AGE

2021-11-27 18:26

Agenția de Guvernare Electronică a găzduit prima ediție din seria de Sesiuni de instruire pentru voluntarii participanți ai Proiectului „Regândește-ți vârsta! Conectarea socială și digitală a tinerilor și vârstnicilor din Moldova”. Voluntari din 12 ONG-uri, parteneri de implementare ai proiectului, persoane empatice și active din punct de vedere social în localitățile lor de baștină, au fost familiarizați de experții AGE cu privire la serviciile publice electronice, tipurile și modalitățile de utilizare a acestora, dar și despre bunele practici de comunicare și atutudine proactivă în raport cu cetățenii.

Ca rezultat al acestor instruiri, participanții obțin pregătire teoretică și practică privind utilizarea serviciilor publice electronice, pentru ca ulterior să ajute, la rândul lor, alte persoane, consăteni, rude, prieteni, inclusiv cei de vârstă înaintată, să cunoască și să utilizeze cu îndemânare instrumentele digitale.

Experții AGE au prezentat participanților informații cu privire la activitatea instituției, atribuțiile și rolul acesteia în procesul de modernizare a serviciilor publice, prin aplicarea tehnologiilor informaționale. De asemenea, participanții la curs au fost instruiți cu privire la utilizarea platformelor și serviciilor electronice, precum: portalul serviciilor publice disponibil pe platforma www.servicii.gov.md; semnătura electronică Msign (www.msign.gov.md); serviciul guvernamental de plăți electronice Mpay (www.mpay.gov.md); portalul guvernamental al cetățeanului și antreprenurului Mcabinet (www.mcabinet.gov.md); serviciul de împuternicire în baza semnăturii electronice MPower (www.mpower.gov.md) și altele.

Formarea competențelor digitale și diminuarea decalajului digital, prin informarea și comunicarea continuă cu oamenii de diferite vârste, reprezintă un obiectiv important în activitatea AGE, pentru a-i ajuta să cunoască și să utilizeze corect instrumentele digitale, în condiții sigure și cu maximă comoditate pentru toți cetățenii Republicii Moldova.

Evenimentul a fost organizat ca parte a programului UNFPA de promovare a dialogului dintre generații prin implicarea tinerilor în dezvoltarea abilităților digitale ale vârstnicilor. Programul, care implică peste 300 de vârstnici și 85 de voluntari din 15 localități, a fost lansat în anul 2020 și continuat în 2021, și este desfașurat în parteneriat cu Fundația Moldcell, Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare, Ministerul Muncii și Protecției Sociale și HelpAge International.

Agenda publică

Ianuarie 2023

L M M J V S D
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31