Clubul de presă pentru transformare digitală – un nou proiect al Agenției de Guvernare Electronică

2021-09-14 17:26

Agenția de Guvernare Electronică (AGE) a organizat astăzi, 14 septembrie 2021, prima ședință a Clubului de presă dedicat procesului de digitalizare, unde participanții au avut posibilitatea să discute direct cu reprezentanții autorităților responsabile în acest domeniu. Evenimentul s-a desfășurat în format mixt și a întrunit jurnaliști, reprezentanți mass-media, blogeri, lideri de opinie din mediul online și experți media.

La prima reuniune a Clubului s-au discutat subiecte privind misiunea și importanța digitalizării, planul de acțiuni pe termen mediu pentru transformare digitală, noi proiecte și modificări ale cadrului normativ, dar în special despre facilitarea accesului cetățenilor la informații corecte și utile despre platforme și servicii electronice.

Invitatul special al ediției, vicepremierul pentru digitalizare, Iurie Țurcanu a declarat că prin intermediul Clubului de presă pentru transformare digitală se urmărește construirea unui dialog eficient și a unei comunicări proactive, în beneficiul cetățeanului. „Valorificarea platformelor și serviciilor dezvoltate ține și de implementarea unei comunicări eficiente cu utilizatorii. Un rol important îi revine aici presei. Mizez pe o colaborare deschisă, care să se manifeste prin întruniri, discuții și colaborări active”, a mai adăugat Iurie Țurcanu. 

La rândul său, Olga Tumuruc, director al AGE a menționat importanța creării acestui canal de comunicare între instituție și reprezentanții mass-media și s-a referit la proiectele ce urmează să fie prezentate publicului în viitorul apropiat. „Lucrăm asupra regândirii modului de prestare a serviciului de semnătură mobilă, fără identificare – un sistem de smart ID. Planificăm lansarea acestuia până la finele acestui an, având un cadrul de reglementare cu efect juridic”, a specificat Olga Tumuruc.

În același context, Vlad Manoil, Coordonator reinginerie AGE a vorbit despre proiectele de modernizare a serviciilor publice, între care: serviciul online care va permite obținerea permisului de conducere, ajutor de somaj și document care atestă gradul de dizabilitate sau incapacitate de muncă. „Urmează finalizarea reingeneriei unui pachet de servicii care include înregistrarea unităților de drept comerciale și necomerciale, gospodărești sau deținători de patentă. Totodată, aceasta include și un pachet de servicii prestate de Casa Națională de Asigurări Sociale, iar o bună parte din ele vor deveni servicii active. Aceasta înseamnă, spre exemplu, că la nașterea unei persoane, informația apare în registrul populației de stat, automat are loc procesul de perfectare a actului de identitate – certificat de naștere”, a precizat Vlad Manoil.

Participanții au mai abordat subiecte ce vizează: semnătura digitală și mobilă și perspectivele de viitor în vederea facilitării procesului de obținere a acesteia,  despre impedimentele întâmpinate la perfectarea documentelor, despre activitatea centrelor multifuncționale, accesibilitatea serviciilor la distanță, despre Registrul împuternicilor de reprezentare (MPower), precum și despre accesul jurnaliștilor la informații și altele.

Clubul de presă pentru transformare digitală este lansat la inițiativa Agenției de Guvernare Electronică. Scopul acestuia este de a crea o platformă comună de comunicare pe subiecte tematice  între autoritățile abilitate și reprezentanții mijloacelor de informare în masă. Membrii Clubului de presă se vor întruni periodic, vor putea înainta propuneri și vor participa la elaborarea în comun a subiectelor și agendei de discuție de interes public în ceea ce privește aplicarea tehnologiei în diverse domenii, provocările din procesul digitalizării, perspectivele acesteia pentru Republica Moldova.

Evenimentul poate și vizualizat și pe canalul de YouTube al AGE accesând link-ul: https://bit.ly/3tFfr3Y

Agenda publică

Decembrie 2022

L M M J V S D
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31