Date.gov.md - o resursă publică de informații pentru îmbunătățirea serviciilor publice
- 567 afișări
Peste 1277 seturi de date publice sunt disponibile pe Portalul Guvernamental al Datelor Deschise din Republica Moldova - date.gov.md, o platformă online ce centralizează și pune la dispoziția publicului datele generate de autoritățile și instituțiile guvernamentale ale țării, iar 80% dintre instituțiile publice din țara noastră au implementat deja platforme electronice pentru furnizarea de servicii cetățenilor. Instituțiile statului sunt în continuă dezvoltare pentru a-și îmbunătăți serviciile publice și a pune la dispoziția cetățeanului o varietate de seturi de date:
- Statistici economice, sociale și de mediu,
- Informații despre cheltuielile publice, contractele guvernamentale, fonduri europene,
- Date din educație, sănătate, transport și infrastructură,
- Documente guvernamentale și raportări oficiale.
În vederea îmbunătățirii datelor publicate pe Portalul Guvernamental al Datelor Deschise – date.gov.md, Agenția de Guvernare Electronică (AGE) a organizat un atelier de lucru la care au participat reprezentanți ai instituțuțiilor publice, inclusiv prestatoare de servicii, pentru a discuta despre importanța publicării și gestionării eficiente a portalului.
În debutul atelierului, Nicoleta Colomeeeț, directoarea AGE, a precizat: „Este esențial ca autoritățile publice să știe să gestioneze și să publice cât mai multe date pe Portalul Guvernamental al Datelor Deschise din mai multe motive, pentru că au un impact direct asupra transparenței, eficienței și încrederii oamenilor în administrația publică. Gestionarea corectă și accesibilitatea datelor pot transforma administrația publică într-un sistem mai responsabil și mai orientat către nevoile cetățenilor. În concluzie, Portalul Guvernamental al Datelor Deschise din Republica Moldova joacă un rol crucial în promovarea transparenței, responsabilității și participării cetățenilor la guvernare. Gestionarea eficientă a datelor deschise poate aduce multiple beneficii economice, sociale și politice, sprijinind dezvoltarea unui sistem public mai deschis și mai responsabil”.
Experții AGE au explicat celor prezenți care sunt beneficiile utilizării datelor în sectorul public pentru a facilita înțelegerea conceptului de date deschise și beneficiile lor. De asemenea, au vorbit despre cadrul legal din țara noastră cu referire la datele deschise, dar și i-au învățat cum să identifice datele relevante, să le pregătească pentru publicare, să se asigure că datele sunt sigure, complete și structurate, cum să aleagă formatul necesar pentru publicare și într-un final să publice/să actualizeze datele pe portalul guvernamental.
”Sunt onorat să mă alătur acestei activități de instruire privind Datele Deschise. După cum știm deja, datele deschise permit guvernului să vină cu inovații și opțiuni de colaborare noi. Datele deschise susțin creșterea economică și responsabilitatea guvernului aducând un nivel mai înalt de transparență și eficiență în prestarea serviciilor publice, economisind astfel timp și costuri pentru cetățeni și întreprinderi. Datele deschise stimulează, de asemenea, inovația, identificând domeniile în dezvoltările și abordările noi pot aduce valoare. MISRA este un program de cinci ani, finanțat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională. În cooperare cu instituții guvernamentale precum Agenția de E-Guvernare și Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, urmărim să sprijinim îmbunătățirea mediului de afaceri și comerț din Republica Moldova. Activitățile MISRA includ consolidarea instituțională, reforme structurale și în sectorul financiar, inclusiv prin digitalizare, eficientizarea proceselor, îmbunătățirea guvernanței economice și a serviciilor publice, precum și comunicarea strategică. Suntem recunoscători pentru cooperarea noastră excelentă cu EGA și vă mulțumim pentru organizarea acestui eveniment. Îi încurajăm pe toți cei de astăzi să pună întrebări și să contribuie la discuții. Și vă mulțumim pentru participare”, a subliniat directorul USAID MISRA, David Anderson.
Evenimentul a fost organizat cu suportul MISRA USAID, ce oferă suport Agenției de Guvernare Electronică în promovarea digitalizării și modernizării proceselor administrative. Prin facilitarea implementării de soluții tehnologice inovatoare și simplificarea serviciilor publice, acest suport contribuie semnificativ la îmbunătățirea eficienței, transparenței și accesibilității serviciilor destinate cetățenilor și mediului de afaceri, consolidând, totodată, capacitatea instituțională pentru o guvernanță mai responsabilă și mai rezilientă.
Notă: Strategia Națională de Transformare Digitală a Republicii Moldova pentru perioada 2021-2030 pune un accent semnificativ pe utilizarea datelor pentru îmbunătățirea eficienței administrației publice, ceea ce sugerează un angajament semnificativ al guvernului pentru a face datele publice mai accesibile. În acest sens, în prezent sunt disponibile 644 de servicii publice, dintre acestea 294 deja disponibile în format electronic.