Instruirea digitală a vârstnicilor: un pas esențial spre incluziune!

2024-12-02 13:32

 

În Republica Moldova, doar 34% dintre persoanele cu vârsta între 60 și 79 de ani utilizează internetul. Aceasta evidențiază un decalaj important în accesarea serviciile online, iar instruirea digitală devine esențială pentru a conecta seniorii la societatea digitală în continuă evoluție.

 

În acest sens, specialiștii Agenției de Guvernare Electronică (AGE) au instruit un grup de vârstnici din satul Cobâlea, raionul Șoldănești, familiarizându-i cu modalitățile de utilizare a internetului și tehnologiei în vederea obținerii serviciilor publice.  

 

Participanții, cu vârsta de peste 60 de ani, au avut oportunitatea de a învăța să efectueze plăți electronice, să depună cereri online, să se programeze la diferite instituții, să utilizeze documente digitale direct de pe telefonul mobil, economisind timp, bani și alte resurse.

 

Demonstrațiile practice ale formatorilor le-au întărit încrederea în serviciile electronice gvernamentale și i-au făcut să înțeleagă mai bine cum pot ei beneficia de programe de susținere disponibile online, precum Ajutor la contror, Eco Voucher sau reexaminarea pensiei, intrând pe Portalul Serviciilor Publice https://servicii.gov.md/ro și aplicația mobilă EVO.

 

Un aspect important al instruirii a fost interesul sporit al locuitorilor din Cobîlea, dar și a reprezentanților primăriei din localitate de a adera la Proiectul CUPS (Centrele Unificate de Prestare a Serviciilor Publice), puncte de acces la o gamă largă de servicii publice în sate, oferind astfel un sprijin real pentru cei care nu au acces direct la internet sau nu sunt familiarizați pe deplin cu tehnologia.

 

De asemenea, participanții au învățat să creeze împuterniciri în MPower. Testele de final și exercițiile de descărcare a actelor digitale au fost o oportunitate de a verifica și consolida abilitățile dobândite la curs.

 

Activitatea a avut loc în cadrul Programului Național privind Îmbătrânirea activă și sănătoasă, sprijinit financiar de Fondul Națiunilor Unite pentru Populație și Guvernul Republicii Cehe și implementat de AO „CASMED” în parteneriat cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Obiectivul programului este de a îmbunătăți viața vârstnicilor, de a le oferi oportunități de a rămâne activi și implicați, contribuind la transformarea digitală a societății.  

 

Conform Strategiei de transformare digitală 2023–2030 a Republicii Moldova,
unul dintre obiectivele principale îl reprezintă dezvoltarea unei societăți digitale incluzive, care să valorifice pe deplin avantajele tehnologiilor moderne și ale serviciilor digitale și să participe activ la viața socială din ce în ce mai interconectată.

 

Agenda publică

Decembrie 2024

L M M J V S D
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31