Un nou CUPS inaugurat în beneficiul cetățenilor

2024-07-09 12:02

 

Locuitorii orașului Mărculești din raionul Florești vor beneficia de servicii publice disponibile în format electronic, în cadrul Centrului Unificat de Prestare a Serviciilor Publice (CUPS), care a fost inaugurat la începutul lunii iulie, curent. La evenimentul de deschide au participat: reprezentanții administrației raionale, autorităților publice locale, ai Agenției de Guvernare Electronică, precum și oamenii din oraș și din localitățile învecinate. 

 

Participanții la eveniment au menționat că, proiectul CUPS este un instrument inovativ, ce asigură accesul facil al cetățenilor la servicii publice electronice moderne și de calitate, precum și informarea și ghidarea acestora în accesarea platformelor și portalurilor guvernamentale, iar specialiștii CUPS au misiunea de a ajuta cetățenii din localitate să acceseze serviciile de care au nevoie în format electronic, printre care servicii cadastrale, acte de stare civilă, acte permisive, alocații și îndemnizații, depunerea online a cererilor, verificarea statutului cererii privind reexaminarea pensiei, achitarea plăților pentru serviciile publice, etc.

 

CUPS-ul de la Mărculești completează rețeaua de astfel de centre deschise în toată țara. De asemenea, autoritățile locale din Rădulenii Vechi (Florești) și-au exprimat intenția de a deschide un CUPS. În acest context, echipa AGE a efectuat o vizită în satul Rădulenii Vechi, unde au discutat despre pașii următori necesari a fi întreprinși pentru a corespunde cerințelor necesare asigurării funcționării unui CUPS, printre care au specificat atribuțiile specialistului CUPS, platformele cu care urmează să interacționeze acesta,  asigurarea cu semnătură electronică, precum și importanța alfabetizării digitale a populației.

 

Menționăm că, proiectul CUPS prevede dezvoltarea instrumentelor tehnologice, a sistemului informațional, dotarea cu echipament tehnic, precum și  instruirea specialiștilor și facilitarea colaborării acestora cu instituțiile publice prestatoare de servicii la nivel local și central. Până în prezent, în cadrul proiectului „Modernizarea serviciilor guvernamentale”, implementat de Agenția de Guvernare Electronică, cu sprijinul Băncii Mondiale,  au fost deschise 100 de CUPS-uri în toate raioanele Republicii Moldova. Recent, la cele 100 de CUPS-uri au decis să se alăture încă 3 primării: Mărculești (Florești), Costești (Ialoveni) și Tvardița (Taraclia).

 

Pentru buna funcționare a centrelor respective, toți specialiștii CUPS, desemnați de către autoritățile publice locale, beneficiază de instruiri și de ghidare în prestarea serviciilor publice în cadrul CUPS din partea experților AGE.

 

Prin acest angajament, Agenția de Guvernare Electronică promovează constant digitalizarea la nivel local și contribuie la asigurarea accesului la servicii publice digitale a oamenilor din categorii defavorizate și din localități rurale. 

Agenda publică

Iulie 2024

L M M J V S D
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31