Permisele de conducere emise în Republica Moldova, recunoscute în Spania

2024-04-18 11:42

La Chișinău a fost semnat Acordul dintre Republica Moldova și Regatul Spaniei privind recunoașterea reciprocă și conversiunea permiselor naționale de conducere. Acordul a fost semnat de către Ministrul Afacerilor Interne al Republicii Moldova, Adrian Efros și omologul său din Regatul Spaniei, Ministrul de Interne Fernando Grande – Marlaskape, pe data de 18 aprilie 2024 și va intra în vigoare peste 60 de zile după notificarea reciprocă privind îndeplinirea procedurilor interne corespunzătoare. 

 

Acordul prevede efectuarea verificării autenticității permisului de conducere prin schimb de date digitale și în regim real, direct între organele competente moldovenești și cele spaniole. În Moldova informația va fi verificată prin Platforma digitală guvernamentală de interoperabilitate și schimb de date MConnect (mconnect.gov.md), dezvoltată și gestionată de Agenția Guvernare Electronică (AGE).

 

Conform Acordului menționat, cetățenii Republicii Moldova, titulari ai permiselor de conducere emise de autoritățile  moldovenești, sunt autorizați să conducă temporar pe teritoriul Spaniei vehicule cu motor din categoriile pentru care le este valabil permisul, pe o durată de cel mult 6 luni. 

 

Totodată, ei pot preschimba permisul de conducere, fără a susține probele teoretice sau practice, cu condiția de a avea vârsta minimă prevăzută de legislația spaniolă.

 

În cazul permiselor eliberate după intrarea în vigoare a Acordului, pentru a obține preschimbarea acestora, va fi necesar ca permisele să fie eliberate în statul unde solicitantul își are stabilită reședința legală.

 

În caz dacă există motive întemeiate pentru a pune la îndoială aptitudinea de a conduce a titularului permisului, autoritățile spaniole ar putea solicita titularului permisului realizarea unui test.

 

Cetățenii Republicii Moldova care vor solicita preschimbarea permiselor moldovenești cu echivalentele spaniole din categoriile C1, C1+E, C, C+E, D1, D1+E, D și D+E vor trebui să realizeze un test de control al aptitudinilor și comportamentului într-un circuit închis și un test de conducere pe drumuri publice deschise traficului general.

 

Sub incidența Acordului nu intră permisele de conducere moldovenești, eliberate  prin preschimbarea unui alt permis obținut într-un stat terț.

 

Permisul de conducere preschimbat va fi returnat autorităților moldovenești. La revenirea în Republica Moldova, cetățenii vor putea să-și ridice permisul de conducere moldovenesc, cu condiția predării permisului spaniol.

Agenda publică

Iulie 2024

L M M J V S D
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31