Olga Tumuruc: „Bibliotecile sunt adevărate temple educaționale, care au un rol esential pentru dezvoltarea culturii digitale în societatea noastră”

2023-10-10 13:08

În zilele de 9-10 octombrie 2023, la Chișinău are loc Conferința internațională  „Rezilența socială și rețelele profesionale puternice ca precondiție pentru pace”. Evenimentul organizat de Biblioteca Națională a Republicii Moldova (BNRM), în parteneriat cu Ministerul Culturii al RM și Conferința Bibliotecilor Naționale Europene, a reunit participanți din România, Letonia, Lituania, Ucraina.

 

Prezentă la eveniment, Olga Tumuruc, directoarea AGE a menționat rolul esential al bibliotecarilor în procesul de edificare a societății informaționale moderne. „Bibliotecile, în calitate de centre de dezvoltare comunitară, sunt printre cei mai activi parteneri ai Agenției de Guvernare Electronică în promovarea transformării digitale.  Activitățile de alfabetizare și educație digitală, pe care le desfășurăm împreună, ajută bibliotecile să se modernizeze, să țină pasul cu progresul tehnilogic și să fie în continuare adevărate temple educaționale, care au un rol esential pentru  dezvoltarea culturii digitale în societatea noastră”, a declarat directoarea AGE. 

 

Un obiectiv important al AGE reprezintă promovarea unui nou model în relațiile dintre stat și cetățeni, cel bazat pe inovație și eficiență. Pentru implementarea obiectivului dat, este crucială colaborarea cu autoritățile locale, cu instituții și organizații comunitare care sunt aproape de oameni și  care pot contribui la realizarea schimbării. În acest context, Agenția de Guvernare Electronică are un parteneriat durabil cu Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova, cu Biblioteca Națională și toată comunitatea bibliotecarilor din Republica Moldova.

 

Bibliotecile joacă un rol important și în  organizarea campaniilor de sensibilizare a publicului larg. Campania de informare cu genericul „Națiune Digitală” este un exemplu bun în acest sens, iar Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova este partenerul AGE în campania „Națiune Digitală”. Astfel,  peste 100 de bibliotecari din toată țara au fost pregătiți în calitate de „mesageri digitali” și echipați să ofere suport populației în vederea utilizării serviciilor electronice. Misiunea mesagerilor digitali este să popularizeze serviciile digitale în rândul cetățenilor cu un nivel scăzut de cunoștințe digitale și să-i ajute să opereze cu tehnologia în relațiile cu instituțiile statului.

 

Serviciile electronice sunt foarte utile pentru refigiații din Ucraina și le ajută  să se adapteze și să se integreze mai ușor în țara noastră. Aceasta reconfirmă actualitatea temei abordate în cadrul Conferinței în cauză și anume: Rezilența socială și rețelele profesionale puternice reprezintă precondiții necesare pentru pace.

Agenda publică

Iulie 2024

L M M J V S D
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31