10 ani de plăți electronice prin MPay

2023-09-19 16:10

La 10 ani de la lansarea Serviciului guvernamental de plăți electronice MPay, Instituția publică „Agenția de Guvernare Electronică” (AGE) a invitat comunitatea fintech la un eveniment public aniversar dedicat rezultatelor MPay, pe parcursul unui deceniu. Miniștri, deputați, secretari de stat, conducători ai instituțiilor publice și private au menționat în discursurile lor importanța plăților electronice în dezvoltarea unei administrații publice moderne și digitale, precum și a unei economii competitive și transparente în Republica Moldova.

 

În deschiderea evenimentului, directoarea AGE, Olga Tumuruc a menționat: „Prima plată prin MPay a avut loc la 13 septembrie 2013, fiind achitată taxa pentru un cazier judiciar în valoare de 30 de lei. Apoi, primul milion de lei încasați prin MPay în primul an de la lansare, iar în 2020 indicatorul respectiv a depășit cifra de 10 miliarde de lei. Astăzi, avem peste 22,5 miliarde lei încasați prin MPay și peste 37 milioane de tranzacții procesate”.

 

Partenerul strategic al guvernării electronice Grupul Banca Mondială a fost reprezentată la eveniment de Constantin Rusu, specialist Sectorul Public, care a menționat în discursul său: „MPay este un exemplu de succes care aduce mai multe beneficii, vine să reducă rândurile la ghișeuri, transparență în tranzacțiile financiare dintre govern, cetățeni si mediul de afaceri și multe alte beneficii. De asemenea, acest proiect este un exemplu bun de colaborare între Guvern și sectorul privat, care a asigurat dezvoltarea serviciului guvernamental de plăți MPay. Banca Mondială va continua să suțină tranformarea digitală în Republica Moldova, prin proiectul Modernizarea Serviciilor Guvernamentale, dar și prin alte proiecte de acest fel”.

 

Între cele mai noi proiecte dezvoltate prin intermediul MPay se numără Programul Național „Voucher Cultural”, care finanțează cu succes tinerii dornici de cultură, fiind anunțate, totodată, și alte proiecte de perspectivă, care vor consolida societatea pentru o cauză comună și pentru un viitor mai sănătos acasă, în Moldova, despre aceasta a menționat Olga Tumuruc.

 

De asemenea, echipa MPay a prezentat progresele semnificative realizate în prima decadă de activitate a serviciului, a anunțat obiectivele și perspectivele de dezvoltare și și-a desemnat cei mai de seamă parteneri care au contribuit la perfecționarea sistemului public de plăți electronice în Republica Moldova și le-a oferit diplome de gratitudine.

 

Printre realizările notabile se numără:

Simplificarea plăților: MPay a facilitat accesul cetățenilor la o gamă largă de servicii guvernamentale prin intermediul plăților electronice, eliminând astfel necesitatea de a se deplasa fizic la ghișeele instituțiilor publice.

Eficiența administrativă: Prin automatizarea proceselor de colectare a taxelor și plăți, MPay a contribuit la creșterea eficienței administrative și reducerea birocrației.

Securitate și transparență: MPay a pus un accent deosebit pe securitatea datelor și transparența tranzacțiilor, ceea ce a contribuit la încrederea crescută a cetățenilor în sistemul de plăți electronice.

Colaborare internațională: Cu sprijinul partenerilor internaționali precum Banca Mondială, MPay a evoluat și s-a dezvoltat într-un sistem modern și scalabil, care servește drept model pentru alte țări.

 

Pe durata evenimentului, au avut loc discuții axate pe explorarea perspectivelor viitoare ale MPay și modul în care tehnologiile digitale pot continua să transforme serviciile guvernamentale.

 

Serviciul a fost lansat, în septembrie 2013, de Agenția de Guvernare Electronică, în cadrul proiectului Modernizarea Serviciilor Guvernamentale (MGSP), implementat de Guvern cu suportul Grupului Banca Mondială. MPay este un serviciu digital modern, o inițiativă inovatoare a Guvernului pentru a facilita și simplifica procesele de plată în relația dintre cetățeni și instituțiile guvernamentale.

 

Pe parcursul unui deceniu, Serviciul guvernamental de plăți electronice MPay a evoluat semnificativ, alături de parteneri de încredere, fiind premiat cu distincția „Digital Transformation Driver”, în cadrul evenimentului „Mastercard Day 2022”.

 

Agenția de Guvernare Electronică (AGE) își exprimă recunoștința profundă față de toți partenerii și utilizatorii MPay pentru susținerea continuă și colaborarea fructuoasă în vederea dezvoltării acestui serviciu esențial pentru modernizarea Republicii Moldova.

 

Agenda publică

Septembrie 2023

L M M J V S D
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30