Produsele de guvernare electronică în atenția participanților de la Moldova Digital Summit

2023-06-17 17:38

Peste 3 mii de participanți și circa 60 de speakeri de renume din industria națională și internațională a Tehnologiei Informației și Comunicațiilor (TIC), oficiali guvernamentali, lideri de afaceri și parteneri de dezvoltare din România, Estonia, Letonia, Marea Britanie, Belgia, SUA și alte state, prezenți la evenimentul „Moldova Digital Summit 2023”, au aflat despre  provocările și oportunitățile prezentului și viitorului digital din Republica Moldova.

 

În cadrul celui mai important eveniment al anului din industria TIC, desfășurat în perioada 15-17 iunie 2023, la Chișinău, Agenția de Guvernare Electronică (AGE) a  prezentat, în cadrul panelului „Guvernare bazată pe cetățeni”, cele mai noi produse de guvernare electronică, sub formă de aplicații mobile, menite să asigure trecerea la un nou nivel de interacțiune, una digitală, bazată pe tehnologie și inovație în relația dintre stat și persoane fizice sau juridice.

 

Noile aplicații mobile guvernamentale: Super App „EVO” și „MobiSign”, aflate în proces de elaborare pe agenda AGE, în fază de pre-lansare, au fost aduse la cunoștință și demonstrate experților internaționali din domeniul TIC prezenți la Summit, dar și celor locali, care au stârnit interesul și au adunat un flux mare de oameni la standul instituției.

 

Totodată, noutatea anunțată în lucrările Summit-ului a fost lansarea oficială a celor peste 80 de Centre Unificate de Prestare a Serviciilor Publice (CUPS), în cadrul primăriilor din satele Moldovei, care reprezintă noi canale de prestare a serviciilor publice pentru populația din mediul rural cu specialiști bine instruiți, acces la internet și dispozitive electronice pentru accesarea serviciilor în format digital. Noile CUPS-uri au fost lansate în cadrul proiectului MGSP, implementat de Agenția de Guvernare Electronică, cu suportul Grupului Banca Mondială. Astfel, pe lângă cele 17 centre CUPS lansate anterior, vor activa circa 100 astfel de CUPS-uri în toate raioanele Republicii Moldova.

 

Din agenda Summit-ului a făcut parte și desfășurarea ședinței Comisiei mixte interguvernamentale pentru crearea spațiului digital comun și a Memorandumului de înțelegere în domeniul transformării digitale între Republica Moldova și România.

 

În ședința Comisiei, au fost sistematizate rezultatele colaborării între cele două state pe dimensiunea transformării digitale și s-au setat obiectivele pentru următoarea perioadă. Președinția Comisiei a fost transmisă prin rotație părții române, iar în calitate de președinte a fost ales Eduard Mititelu, Secretar de Stat în cadrul Ministerului cercetării, Inovării și Digitalizării din România. Anterior funcția a fost deținută de Olga Tumuruc, directoarea AGE.

 

În cea de-a III-a zi a Summit-ului, la Tekwill Expo Day, Agenția de Guvernare Electronică a decernat premiile în concursul „Ambasadorii juniori Tekwill”, la categoria „Inteligență emoțională în comunicare”, pentru elevii și profesorii câștigători ai concursului organizat în acest an în cadrul proiectului „Tekwill în fiecare școală”.

 

Evenimentul Moldova Digital Summit a acoperit subiecte precum dezvoltarea economică digitală, securitatea investițiilor în tehnologiile viitoare, inovarea tehnologică și reglementarea AI și promovarea competențelor digitale a fost organizat de ATIC și susținut de USAID, Suedia, Marea Britanie, Germania, Elveția și Delegația UE, cu scopul de a promova țara noastră ca stat competitiv, cu potențial înalt în domeniul TIC și de a poziționa industria TIC din republica Moldova pe harta economică regională.

 

Agenda publică

Iulie 2024

L M M J V S D
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31