Prestarea serviciilor electronice în mod prioritar e lege

2023-02-06 16:08

Legea nr.234/2021 cu privire la serviciile publice a intrat în vigoare la 4 februarie 2023. Documentul este o premieră pentru țara noastră, definește clar noțiunea de Serviciu public și prevede:

 

-       Prestarea serviciilor publice în formă electronică în mod prioritar

 

-       Autoservire electronică – obținere autonomă a unor servicii publice electronice, prestate în mod complet automatizat

 

-       Prestarea serviciilor publice electronice se realizează prin implementarea ghișeului unic - portalul guvernamental al serviciilor publice (servicii.gov.md)

 

-       Deservirea cetățeanului prin multiple canale de prestare a serviciilor la alegerea consumatorului și indiferent de domiciliu sau viza de reședință a persoanei.

 

-       Furnizarea datelor o singură dată – beneficiarii de servicii vor furniza autorităților date despre sine o singură dată, acestea fiind ulterior reutilizate de toți prestatorii de servicii autorizați

 

-       Incluziune și accesibilitate – Prestatorii de servicii asigură condițiile necesare ca persoanele cu necesități speciale, persoanele în vârstă și persoanele din alte grupuri defavorizate să poată utiliza serviciile publice la un nivel comparabil cu cel asigurat celorlalți beneficiari.

 

-       Prestarea serviciilor publice în baza împuternicirilor ce se conțin în Registrul împuternicirilor de reprezentare în baza semnăturii electronice (mpower.gov.md)

 

-       Prestarea serviciilor publice proactive se efectuează fără cererea persoanei și în conformitate cu dreptul acesteia de a beneficia de servicii publice. Autoritatea va presta serviciul care i se cuvine beneficiarului fără o cerere sau demers din partea acestuia.

 

-       Beneficiarul de servicii publice este în drept să obțină rezultatul prestării serviciilor în formă electronică și/sau pe suport de hârtie, la alegere.

 

Documentul a fost elaborat în conformitate cu cele mai bune practici în domeniu și derivă din angajamentele asumate de Republica Moldova în raport cu instituțiile Uniunii Europene.

În ceea ce privește prestarea serviciilor publice electronice - vedeți mai multe detalii importante în Articolul 19: https://www.legis.md/cautare/getResults?doc_id=129764&lang=ro

Agenda publică

Martie 2023

L M M J V S D
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31