Toate acțiunile ce vor fi realizate în 2023 în domeniul transformării digitale vor fi în conformitate cu standardele europene și legislația UE

2023-01-19 14:24

Planul de Acțiuni al Guvernului pentru anul 2023 (PAG) pe segmentul transformării digitale a fost supus astăzi, 19 ianuarie 2023, consultărilor publice cu societatea civilă, instituțiile și companiile publice și private din domeniul TIC, asociațiile de profil, partenerii de dezvoltare și alte grupuri interesate.

 

Consultările, organizate la invitația Viceprim-ministrului pentru digitalizare, Iurie Țurcanu, în comun cu Agenția de Guvernare Electronică, au drept scop consolidarea domeniului transformării digitale, prin solicitarea opiniei publice și a recomandărilor specialiștilor în acest sector. Discuțiile s-au axat pe obiectivele și acțiunile propuse în PAG pentru a fi implementate pe parcursul anului 2023 și prioritățile trasate pentru perioada următoare, în ceea ce privește aplicarea intensă a tehnologiei și inovației în domenii cheie precum: educație, sănătate, economie, administrație, business, servicii publice etc.

 

Viceprim-ministrului pentru digitalizare, Iurie Țurcanu, a menționat: „Transformarea digitală rămâne un capitol ferm în Planul de acțiuni al Guvernului și în anul 2023. Avem un capitol dedicat, dar acțiuni pe segmentul de digitalizare se regăsesc în toate sectoarele. În 2023 vom continua să dezvoltăm soluții inovatoare, sisteme și instrumente digitale noi care să ne asigure o guvernare eficientă, servicii electronice moderne și o societate digitală avansată care să ne aducă în rândul statelor libere și democratice. Pentru aceasta avem nevoie de coparticipare, să contribuim cu toții și să culegem roadele cu toții”.

 

Viziunea strategică și obiectivele de dezvoltare pe termen mediu aferente domeniului digitalizare, propuse spre realizare în perspectivă imediată și până la finele anului 2023 au fost menționate în prezentarea Olgăi Tumuruc, directoarea Agenției de Guvernare Electronică. Acestea se referă la:

 

- Buna guvernare (Soluții digitale de acces la date, Reconceptualizarea registrelor de stat);

 

- Transformare digitală (Modernizarea serviciilor publice; Digitalizarea sectorului public, e-APL, extinderea rețelei Centrelor Unificate de Prestarea Serviciilor (CUPS) ș.a.);

 

- Acțiuni sectoriale prioritare (e-Sănătate, e-Educație, e-Justiție);

 

- Acțiuni de reformă pe termen mediu (e-Democrație, e-Legislație, e-Petiție etc.).

 

Participanții au apreciat Planul drept unul ambițios, menționând că au fost luate în considerație propunerile reprezentanților mediului de afaceri și țintește inclusiv facilitează accesului antreprenorilor care dezvoltă afaceri la distanță. Antreprenorii și-au exprimat interesul pentru dezvoltarea unor instrumente digitale noi. Ei s-au referit, de asemenea, la necesitatea revizuirii cadrului normativ aferent, digitalizarea serviciilor cadastrale, a domeniului sănătății, telecomunicației, servicii de e-Arhivă sau includerea componentei de Inteligență artificială în PAG.

 

Totodată, a fost menționată necesitatea continuării relațiilor de cooperare a Republicii Moldova cu România în vederea creării spațiului digital comun, a consolidării securității cibernetice și a implementării soluțiilor tehnologice comune  care vor contribui la o mai bună integrare a Republicii Moldova în comunitatea europeană.

 

Documentul poate fi consultat accesând linkul.

Agenda publică

Ianuarie 2023

L M M J V S D
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31