La Chișinău, a fost semnat un Acord de parteneriat pentru a consolida securitatea informațională a statului

2022-12-23 12:55

Agenția de Guvernare Electronică (AGE), în comun cu Serviciul  Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC), Universitatea Tehnică din Moldova (UTM) și Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și Guvernul Suediei, au semnat, în după amiaza zilei de ieri, 22 decembrie 2022, un Acord de parteneriat pentru crearea Academiei de Securitate Cibernetică, ce are drept obiectiv consolidarea securității informaționale a statului.

 

Scopul documentului este de a consolida eforturile și resursele pentru a aborda în comun lacunele în educație, a pregăti profesioniști în domeniu și a contribui la inovarea și dezvoltarea industriei pe segmentul securității cibernetice în Republica Moldova.

 

Prin semnarea Acordului de parteneriat, părțile și-au confirmat angajamentul de a oferi suport urmare a identificării necesităților punctate din perspectiva experților în securitate cibernetică din sectorul public, academic și privat din domeniul TIC.

 

Semnatarii au menționat că în contextul Acordului vor fi instruiți specialiștii care vor gestiona infrastructura critică guvernamentală și că, în prezent, se atestă o lipsă de specialiști în securitate cibernetică în sectorul public, inclusiv, specialiști în examinarea criminalistică a fraudelor cibernetice.

 

În același context, partenerii au subliniat că securitatea cibernetică este un domeniu de o importanță tot mai mare la nivel global, iar dezvoltarea unei platforme de formare a viitorilor funcționari, dar și de pregătire a formatorilor în acest domeniu este necesară și așteptată. Acordul mai prevede dezvoltarea programelor duale cu universități din Europa și Statele Unite ale Americii, vizite de studiu- tematice, pentru a spori calitatea studiilor.

 

Semnatarii au conchis că industria în domeniul securității cibernetice este una cu potențial de creștere pentru țara noastră, iar pentru a îmbunătăți securitatea cibernetică în sectorul public și privat al Republicii Moldova, este necesar de a investi în educație și infrastructura în domeniu.    

Agenda publică

Ianuarie 2023

L M M J V S D
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31