Centrul de Inovare și Formare în Guvernare Digitală a fost inaugurat

2022-12-08 15:40

Centrul de Inovare și Formare în Guvernare Digitală, remodelat în baza Centrului moldo-coreean de Informare și Acces, a fost inaugurat oficial astăzi, 8 decembrie 2022. Evenimentul s-a desfășurat în contextul marcării celor 10 ani de cooperare bilaterală și parteneriat între Republica Moldova și Republica Coreea, dedicat dezvoltării societății informaționale și creării oportunităților de acces la informații, tehnologii și inovații.

 

Cu acest prilej, la Chișinău a sosit o delegație a Agenției Naționale pentru Societate Informațională a Republicii Coreea (NIA), condusă de Președintele Dr.JongSung Hwang și Vicepreședintele Dr.Jaeho Lee. Delegația a fost primită la Guvern de către Viceprim-ministrul pentru digitalizare al Republicii Moldova, Iurie Țurcanu. În cadrul întrevederii, discuția s-a axat pe obiectivele de intensificare a colaborării moldo-coreene și valorificării la maxim a oportunităților în domeniul transformării digitale, pentru ambele state.

 

După întrevedere, oficialii au participat la evenimentul festiv de inaugurare a Centrul de Inovare și Formare în Guvernare Digitală, găzduit de Agenția de Guvernare Electronică, la care au fost prezenți reprezentanții delegației coreene,  beneficiarii Centrului moldo-coreean de Informare și Acces și angajații Agenției de Guvernare Electronică.

 

În alocuțiunea sa, Iurie Țurcanu, Viceprim-ministrul pentru digitalizare a menționat: „Dialogul bilateral între Republica Moldova și Republica Coreea pe domeniul transformării digitale este unul cu dinamică ascendentă și durează mai bine de 10 ani. Suntem bucuroși să preluăm din experiența Coreei, unul dintre liderii mondiali în dezvoltarea societății informaționale. Această cooperare cu instituțiile de resort coreene, în vederea transferului de experiență în țara noastră, ne deschide largi perspective în dezvoltarea sectorului TIC din Republica Moldova”.

 

La rândul său, Președintele Agenției Naționale pentru Societate Informațională din Republica Coreea, Jong-Sung Hwang a menționat în discursul său că este impresionat de rezultatele înregistrate de Centrul moldo-coreean de Informații și Acces, pe parcursul celor 10 ani de activitate, subliniind că țara sa va oferi tot suportul și asistența necesară dezvoltării noului Centru de Inovare și Formare în Guvernare Digitală, pentru următorii ani.

 

Agenția de Guvernare Electronică și Agenția Națională pentru Societate Informațională au semnat, în noiembrie 2021, la Seul, în cadrul Forumului Global al liderilor din domeniul TIC 2021, un Memorandum de Înțelegere care prevede că Republica Moldova va beneficia de asistență din partea Republicii Coreea în vederea dezvoltării societății informaționale în țara noastră. În acest context, Olga Tumuruc, Directoarea Agenției de Guvernare Electronică a declarat: „În ultimii 10 ani, societatea din Republica Moldova a evoluat considerabil. Conform ultimelor date statistice, în anul 2021, numărul de utilizatori de internet mobil 4G a ajuns la 2,5 milioane de persoane, ceea ce înseamnă o acoperire aproape integrală a populației active a țării. Pe de altă parte, a evoluat și s-a diversificat oferta de servicii publice electronice oferite de stat. În acest context, este extrem de important să existe un motor, un accelerator al acestor schimbări comportamentale în raport cu tehnologiile, soluțiile digitale, serviciile electronice, prin informare, abilitare, popularizare, dezvoltare de noi competențe digitale”.

 

Centrul de Inovare și Formare în Guvernare Digitală a fost utilat cu echipament nou, sub formă de laptop-uri performante, acces rapid la internet și spații renovate ce vor fi puse la dispoziția beneficiarilor conform unui program aprobat. Noul Centru, aflat în gestiunea Agenției de Guvernare Electronică, își propune să livreze instruiri, cursuri de formare pentru diverse categorii de populație, inclusiv funcționari publici, exponenți ai mediului academic, asociativ și privat în vederea sporirii nivelului de cultură digitală și dezvoltare a abilităților și competențelor digitale care să permită beneficiarilor să activeze eficient, confortabil și sigur în mediul digital.

Agenda publică

Aprilie 2024

L M M J V S D
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30