Inovația va ajunge, în curând, în alte 65 de localități rurale selectate în proiectul CUPS

2022-11-18 18:22

Prima ședință pentru planificarea și coordonarea activităților de pregătire a instituirii CUPS a avut loc astăzi, 18 noiembrie 2022, în format online, și a reunit 65 de primari din localități rurale din țară, care au manifestat interes, întrunind criteriile de eligibilitate, și au devenit parte a proiectului CUPS. Primăriile din aceste localități vor avea parte de asistență și tot suportul necesar în vederea modernizării serviciilor prestate la nivel local, condiții prevăzute în cadrul proiectului CUPS aprobat de Guvern și implementat de Agenția de Guvernare Electronică (AGE), cu suportul Grupului Banca Mondială și prin efortul autorităților locale.

 

În cadrul ședinței, au fost prezentate mai multe subiecte de interes pentru reprezentanții autorităților locale vizate: conceptul CUPS; tipurile de servicii ce urmează a fi prestate din oficiul CUPS și lista acestora, activitățile de pregătire pentru instituirea centrelor CUPS, suportul informațional și metodologic din partea echipei de implementare a proiectului la fiecare etapă etc.

 

Olga Tumuruc, directoarea Agenției de Guvernare Electronică a purtat discuții cu primarii prezenți la ședință despre importanța și perspectivele CUPS și a menționat că, în scurt timp, CUPS va deveni, la nivel local, un centru de atracție pentru tot ceea ce înseamnă tehnologie. „Scopul nostru este nu doar să-i ajutăm pe cetățeni să acceseze servicii publice prin intermediul CUPS, dar și să-și dezvolte abilitățile de utilizare pe larg a tuturor oportunităților pe care le oferă tehnologia și interacțiunea la distanță, în mediul virtual”, a declarat Olga Tumuruc.

 

Reprezentanții autorităților publice au adresat o serie de întrebări ce se referă la angajarea și pregătirea specialiștilor CUPS, dotarea spațiilor destinate CUPS; modalitățile de obținere și utilizare a semnăturii electronice în prestarea serviciilor prin CUPS; programe de instruire destinate specialiștilor CUPS; sarcinile și obligațiunile specialistului CUPS, care au fost clarificate împreună cu echipa de specialiști ai AGE, responsabili de implementarea proiectului CUPS.

 

La rândul său, manager proiectului CUPS, Tatiana Sincovschi, a felicitat primarii pentru că au trecut cu brio etapa de selectare, a prezentat lista localităților care vor beneficia de programul CUPS și a apreciat deschiderea autorităților locale pentru modernizarea serviciilor ce urmează a fi prestate în sate, într-o manieră nouă, îmbunătățită, bazată pe tehnologie și inovație, utilizând toată gama de instrumente digitale create și gestionate de AGE, pentru ca fiecare beneficiar să fie deservit la cele mai înalte standarde și să aibă experiențe pozitive, urmare a interacțiunii cu administrația publică.

 

Amintim că în decembrie 2021 a fost inaugurat primul CUPS din țară, în localitatea Lozova, raionul Strășeni, iar ulterior, în alte 16 comune. Extinderea proiectului este realizată în conformitate cu Hotărârea Guvernului Nr. 322 din 10.11.2021 cu privire la pilotarea Centrelor unificate de prestare a serviciilor publice (CUPS) și conform priorităților strategice prevăzute în Programul de activitate și Planul de acțiuni al Guvernului, fiind menit să sprijine eforturile de modernizare ale guvernării și de îmbunătățire a calității serviciilor publice oferite cetățenilor Republicii Moldova.

 

Conform proiectului, la finele anului viitor (2023), pe teritoriul Republicii Moldova vor activa peste 80 de centre Unificate de Prestare a Serviciilor Publice care vor oferi cetățenilor mai mult acces la serviciile electronice, prin ghidare, suport necesar și asistență calificată aproape de casă.

Agenda publică

Decembrie 2022

L M M J V S D
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31