Olga Tumuruc la Forumul de afaceri moldo-polonez: „Economia digitală este o economie inovatoare”

2022-11-15 16:04

La 15 noiembrie 2022, la Chișinău, a avut loc Forumul de afaceri moldo-polonez dedicat economiei digitale și soluțiilor electronice moderne pentru gestionarea afacerilor în mai multe sectoare, la care a participat o delegație a Agenției de Guvernare Electronică (AGE). 

 

În debutul evenimentului, directoarea AGE, Olga Tumuruc, a salutat participanții Forumului în numele echipei AGE, dar și al vicepremierului pentru digitalizare, Iurie Țurcanu, menționând că acest eveniment vine să consolideze cooperarea bilaterală și regională, dezvoltarea de noi parteneriate și conexiuni economice de încredere, dar și schimbul de experiență și bune practici, care vor fi puse în practică în beneficiul și interesul public comun.

 

„Acum, mai mult ca niciodată, având în vedere războiul cu care ne confruntăm, trebuie să ne unim eforturile și să cooperăm mai puternic și mai inteligent pentru a ne consolida capacitățile, precum și pentru a lucra în sinergie pentru reziliența statelor și a cetățenilor noștri. Economia modernă este cu siguranță o economie bazată pe tehnologii digitale și evidențiază oportunitatea și necesitatea utilizării tehnologiilor de către organizații și persoane de a executa sarcinile mai bine, mai rapid și mai eficient decât înainte. Respectiv, economia digitală este o economie inovatoare. În acest context, una dintre prioritățile Guvernului este să fie în sprijinul comunității de afaceri și să ofere îndrumările necesare, precum și instrumente și mijloace care să permită transformarea digitală a afacerilor din Moldova.”, a declarat Olga Tumuruc.

 

Directoarea AGE a specificat că eforturile guvernamentale sunt direcționate spre facilitarea interacțiunii între mediul de afaceri cu autoritățile publice, precum și spre crearea condițiilor legale și administrative necesare pentru a permite și a stimula utilizarea identității digitale nu numai în relația cu entitățile publice, ci și în reglementarea și organizarea relațiilor juridice și contractuale dintre companii sau în cadrul companiei.

 

Direcțiile prioritare, obiectivele de bază și proiectele în derulare de pe agenda transformării digitale a Republicii Moldova - au constituit principalele subiecte discutate de experții în guvernare electronica ai Agenția de Guvernare Electronică și Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică cu reprezentanții din Polonia, în cadrul panelurilor tematice ale Forumului. Participanții la discuții au convenit asupra identificării unor domenii de cooperare, schimb de experiență și sprijin reciproc, în special în ce privește securitatea cibernetică, e-medicină, e-educație și economie digitală.

 

Evenimentul a fost organizat de Ambasada Poloniei, în parteneriat cu Oficiul viceprim-ministrului pentru digitalizare al Republicii Moldova, Moldova IT Park, ATIC, oferind posibilitatea de a învăța din experiența poloneză și a identifica oportunități de colaborare și de a consolidare a capacităților, atât pentru reprezentanții sectorului privat, cât și pentru cel public.

Agenda publică

Decembrie 2022

L M M J V S D
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31