Un nou proiect de cooperare internațională în domeniul digitalizării, lansat la Chișinău
În zilele de 19 și 20 octombrie 2022, Republica Moldova a găzduit prima Reuniune a reprezentanților statelor Parteneriatului Estic pentru lansarea unui nou proiect de cooperare regională în domeniul transformării digitale și reingineriei serviciilor publice.
La eveniment au participat peste 30 de reprezentanți ai autorităților responsabile de e-guvernare și prestare a serviciilor publice din Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Ucraina și Moldova, având scopul de a identifica obiectivele și realizările țărilor participante, precum și pentru a explora noi oportunități de abordare inovatoare pentru a consolida cooperarea regională în domeniile respective. În cadrul reuniunii, participanții au trecut în revistă tendințele, provocările, lecțiile învățate în domeniul guvernării electronice și a digitalizării serviciilor publice în țările Parteneriatului Estic, în contextul general al reformei administrației publice.
Directoarea Agenției de Guvernare Electronică, Olga Tumuruc, a salutat inițiativa de lansare a noului proiect de cooperare regională în domeniul e-guvernanței și reingineriei (regândirii și digitalizării) serviciilor publice, subliniind importanța construirii încrederii și parteneriatelor pentru asigurarea celor mai bune soluții în depășirea provocărilor cu care se confruntă statele membre ale Parteneriatului Estic. „Susținem plenar și ne asumăm angajamentul de a participa în acest proiect, deoarece înțelegem că numai prin cooperare și comunicare continuă serviciile și produsele noastre digitale pot fi îmbunătățite și aliniate la nevoile cetățenilor noștri”, a subliniat Olga Tumuruc.
Programul primei reuniuni în cadrul proiectului menționat a inclus și o vizită de documentare la Centrul Unificat de Prestare a Serviciilor Publice (CUPS) în comuna Lozova, r-nul Strășeni. În cadrul vizitei, participanții au fost familiarizați cu modelul inovativ de prestare a serviciilor publice pentru populația din localitățile rurale. Proiectul pilot CUPS este implementat, în premieră, în Republica Moldova, de către Agenția de Guvernare Electronică, cu suportul Grupului Banca Mondială, în cadrul proiectului „Modernizarea serviciilor guvernamentale”.
Evenimentul a fost organizat sub auspiciile Agenției de Guvernare Electronică, în cooperare cu Agenția Servicii Publice și Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ Moldova).