Soluții informaționale destinate transparentizării procedurilor de achiziții publice discutate la Tabăra de vară

2022-08-08 11:57

Soluțiile informaționale destinate transparentizării procedurilor de achiziții publice au fost prezentate tinerilor participanți în cadrul Taberei de vară „Achizițiile publice în vizorul tinerilor”, organizată de către Asociația Media-Guard, în perioada 4-6 august 2022.

 

Agenția de Guvernare Electronică a fost reprezentată de Mihai Furnica, jurisconsult, Serviciul schimb de date și interoperabilitate, care le-a vorbit celor 15 tineri selectați din mai multe localități din țară despre domeniul datelor deschise. Între subiectele prin care au fost ghidați tinerii se numără: Prezentarea funcționalităților portalului guvernamental Date.gov.md; Prezentarea platformelor/surselor alternative de date deschise; Politici publice în domeniul datelor deschise și acțiuni prioritare în aspect prospectiv; Prezentarea MTender - soluția informațională destinată transparentizării procedurilor de achiziții publice etc.

 

La tabără au participat elevi, studenți la jurnalism, drept, tineri avertizori de integritate din mai multe raioane ale țării, de la Drochia la Cahul, iar scopul acestui proiect a fost încurajarea tinerilor să devină promotorii transparenței în domeniul achizițiilor publice; să analizeze tenderele și licitațiile publice și să identifice riscuri de corupție; să verifice datele și modul în care pot comunica aceste probleme în adresa mass-media, autorităților sau a societății civile.

 

Instruirile și ghidarea profesională au fost realizate de experți în transparență de la Agenția de Guvernare Electronică, Agenția Achiziții Publice, jurnaliști de investigație de la Ziarul de Gardă, cu experiență în documentarea și redactarea subiectelor ce vizează sistemul de achiziții publice, dar și reprezentanți AGER și IPRE.

 

La finalul programului, participanții vor realiza texte și scurte video sau sesiuni explicative despre funcționalitățile sau problemele sistemului de achiziții, dar și un un proiect individual, ghidat de un mentor, care va fi ulterior publicat în presă. Beneficiarii vor alege o sarcină care li se potrivește mai bine, dar care are legătură cu transparența în domeniul achizițiilor publice, fie în raion, localitate sau în regiune.

 

 

Agenda publică

Martie 2023

L M M J V S D
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31