Conceptul Strategiei de transformare digitală a Republicii Moldova pentru anii 2023–2030 a fost consultat cu partenerii de dezvoltare

2022-08-02 17:43

Serviciile publice din Republica Moldova vor fi regândite și transformate pentru a asigura accesul rapid și incluziv al cetățenilor. În următorii ani urmează să fie implementate de către Guvern măsuri sporite pentru asigurarea unui spațiu cibernetic securizat, dezvoltarea economiei digitale și fortificarea cunoștințelor și a competențelor la nivelul întregii societăți privind utilizarea oportunităților de interacțiune digitală între instituții, cetățeni și mediul de afaceri.  

 

Prioritățile menționate sunt descrise în Conceptul Strategiei de transformare digitală a Republicii Moldova pentru anii 2023–2030, dezvoltat de o echipă de experți în guvernare electronică, cu suportul PNUD Moldova.

 

Documentul a fost consultat astăzi, 2 august 2022, cu partenerii strategici în cadrul ședinței de cooperare în domeniul dezvoltării, organizată sub egida viceprim-ministrului pentru Digitalizare, Iurie Țurcanu.

 

Strategia de transformare digitală este un document guvernamental transversal, care definește viziunea, misiunea, obiectivele și prioritățile de politică în conformitate cu tendințele globale ale erei digitale și schimbările care se produc în plan social-politic regional și internațional.

 

„În opinia mea, există suficiente argumente și convingeri pentru a planifica și implementa transformarea radicală în cele mai vitale sectoare ale Guvernului pentru a asigura schimbări digitale ireversibile în beneficiul cetățenilor, mediului de afaceri, instituțiilor și la nivelul întregii societăți. De la începutul elaborării documentului, până în prezent, în doar câteva luni, s-au produs două momente majore, de cotitură: războiul din Ucraina și acordarea Republicii Moldova a statutului de țară candidată pentru aderarea la UE. În acest nou context, transformarea digitală este o necesitate absolută”, a declarat viceprim-ministrul pentru Digitalizare, Iurie Țurcanu.


Implementarea Strategiei va asigura edificarea unei societăți digitale inovatoare și incluzive în țara noastră bazată pe o infrastructură modernă cu oameni educați digital, o guvernare pro-digitală, o comunitate de afaceri care utilizează pe deplin oportunitățile digitale, precum și un mediu de colaborare care încurajează munca inovatoare a tuturor persoanelor și asigură o dezvoltare durabilă în toate domeniile

 

Obiective prioritare setate în document sunt: Dezvoltarea unei societăți digitale și a unui mediu TIC puternic, inovator, competitiv și sigur; Digitalizarea serviciilor publice accesibile și moderne; Cooperarea internațională și promovarea Republicii Moldova ca stat avansat din punct de vedere digital cu economie digitală transparentă și competitivă

 

Strategia este un rezultat al efortului comun dintre Guvernul Republicii Moldova, experți naționali și internaționali ai Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova (PNUD), precum și cu participarea instituțiilor care formează nucleul pentru transformarea digitală a țării: Agenția de Guvernare Electronică, Agenția Servicii Publice și Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică.

 

„PNUD este un susținător global al transformării digitale. Și, aici, în Republica Moldova, ne angajăm, de asemenea, să sprijinim eforturile Guvernului de transformare digitală și de modernizare a serviciilor publice. Oferim suport companiilor TIC și din alte domenii pentru a-și digitaliza activitatea și încurajăm cetățenii să se implice activ în transformarea digitală a țării pentru a avea instituții eficiente și transparente”, a menționat în context Dima Al-Khatib, reprezentanta rezidentă PNUD în Moldova.

 

Strategia va fi utilizată ca foaie de parcurs pentru dezvoltarea unei societăți digitale până în anul 2030, cu accent pe cetățean și necesitățile de modernizare a interacțiunii cu instituțiile statului.

 

Conceptul Strategiei de transformare digitală a Republicii Moldova pentru anii 2023–2030 poate fi consultat aici. Instituțiile publice, societatea civilă dar și alte persoane interesate pot expedia recomandări de îmbunătățire a documentului până în data de 19 august 2022.

Agenda publică

Noiembrie 2024

L M M J V S D
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30