Ecosistemul de date în Republica Moldova – prezent și perspective

2022-04-28 17:38

Un atelier de lucru privind dezvoltarea ecosistemului de date în Moldova s-a desfășurat astăzi, 28 aprilie 2022, fiind găzduit de Banca Mondială, în comun cu Agenția de Guvernare Electronică.

 

Evenimentul  a lansat oficial etapa de pregătire a Studiului de Caz Moldova, sub egida Ghidului Băncii Mondiale privind Ecosistemul Global de Date, care va elucida situația actuală privind dezvoltarea ecosistemului național de date din Republica Moldova, va demonstra realizările obținute și va stabili domeniile ce urmează a fi consolidate.

 

Atelierul a reunit peste 70 de participanți, experți și specialiști din diverse state, invitați să prezinte experiența și bunele practici ale lor în ceea ce privește sistemul de guvernanță a datelor și să facă un schimb de opinii și idei cu echipa guvernamentală de digitalizare a Republicii Moldova.

 

În discursul de salut, Iurie Țurcanu, Viceprim-ministru pentru digitalizare a exprimat gratitudinea pentru faptul că țara noastră a fost selectată pentru a participa în acest proiect: „Noi vrem să devenim un stat modern, cu un guvern modern și avansat din punct de vedere digital și trebuie să acționăm rapid, în acest sens, fiecare domeniu are nevoie să consume date pentru a fi eficient”.  De asemenea oficialul s-a referit la subiecte precum securitatea datelor, unicitatea datelor, cultura consumului datelor, transparența datelor, cadrul legal privind gestionarea datelor.

 

De asemenea, în debutul evenimentului, Inguna Dobraja, Manager de țară al Băncii Mondiale Moldova, a declarat că Banca Mondială recunoaște rolul esențial al datelor în sprijinirea dezvoltării națiunilor și economiilor, fiind o resursă importantă, ce poate fi  comparată cu petrolul, menționând, totodată, că Moldova are nevoie la această etapă de experiența națiunilor de top în domeniul digitalizării și al guvernanței datelor.

 

În prezentarea sa „Dezvoltarea ecosistemului de date în Republica Moldova”, Directorul Agenției de Guvernare Electronică, Olga Tumuruc, a menționat: „Avem un tărâm bogat pentru dezvoltarea ecosistemului de date și este important să valorificăm acest sistem și să-l utilizăm în interesul public. Datele trebuie să fie utilizate într-un cadru stabil, legal și transparent, iar imperativul timpului ne impune să dezvoltăm o infrastructură rezilientă la nivel național”.

 

Atelierul a inclus lansarea inițiativei studiului de caz privind ecosistemul de date din Moldova și prezentări cu privire la ecosistemul de date din Coreea, Regatul Unit etc. din partea experților Băncii Mondiale, precum și un panel de discuții cu partenerii și experții străini privind prioritățile pentru dezvoltarea acestui domeniu în țara noastră.

 

 

Agenda publică

Mai 2022

L M M J V S D
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31