Webinar: Extinderea Proiectului CUPS

Webinar: Extinderea Proiectului CUPS

Instituția Publică „Agenția de Guvernare Electronică” (AGE) invită Primarii din toate localitățile rurale să participe la webinarul dedicat consultărilor cu privire la posibilitatea extinderii Proiectului CUPS (Centre Unificate de Prestare a Serviciilor Publice).

AGE anunță intenția de a extinde numărul Centrelor Unificate de Prestare a Serviciilor Publice (CUPS) și accelerează pregătirile pentru etapa de replicare a modelului CUPS în alte localități ale Moldovei.

Având în vedere interesul mai multor primării de a crea CUPS în localitatea pe care o administrează, evenimentul de față se adresează tuturor primarilor care doresc să participe în acest proiect și să aducă inovația în primărie, prin intermediul CUPS.  

Înființarea CUPS în cadrul primăriei înseamnă:

 • îmbunătățirea accesului la serviciile publice;
 • sporirea eficienței și calității serviciilor;
 • creșterea gradului de satisfacție a cetățenilor față de prestarea serviciilor publice;
 • servicii accesibile aproape de locul de trai;
 • alfabetizare digitală în vederea accesări serviciilor electronice pentru populația de la sate.

 

Pentru a oferi posibilitatea de a adresa întrebări și primi răspunsuri mai detaliate referitoare la participarea primăriilor în cadrul Proiectului menționat, invităm PRIMARII să participe în cadrul unei discuții dedicate subiectului implementării CUPS, care va avea loc online, la data de 29 aprilie 2022, ora 09.00, prin intermediul platformei ZOOM.

Pentru a recepționa linkul de conectare la ședință, rugăm să confirmați participarea Dvs. la adresa de email tatiana.sincovschi@egov.md sau la nr. de tel. 61000491.

 

Context:

În luna decembrie 2021 a început procesul de pilotare a modelului în cadrul a 17 primării din localități rurale ale Republicii Moldova. Până în prezent, prin intermediul CUPS care deja activează în aceste localități au fost efectuate circa 2000 accesări ale serviciilor electronice ale Agenției Servicii Publice, Casei Naționale de Asigurări Sociale, precum ale altor prestatori de servicii.

Pentru a beneficia de suport pentru crearea CUPS în localitatea pe care o administrați, vă invităm să studiați Hotărârea de Guvern Nr. 322 din 10-11-2021 cu privire la pilotarea centrelor unificate de prestare a serviciilor publice: https://www.legis.md/cautare/getResults?doc_id=128549&lang=ro

 

Adițional veți fi informat despre procesul de selectare a primăriilor care vor beneficia de suport prin intermediul proiectului MGSP, finanțat de către Grupul Banca Mondială.

 

Principalele condiții de eligibilitate ale primăriilor pentru participare în instituirea CUPS sunt următoarele:

 • Primărie din localitate rurală (sat/comună);
 • Angajament de a oferi un spațiu accesibil, reparat/îngrijit (pereții vopsiți în culoare albă), care să permită amenajarea a cel puțin 2 mese/spații de lucru, încălzire asigurată, geamuri funcționale, clădirea să aibă rampă de acces (în special în localitățile în care sunt persoane cu dizabilități);
 • Angajament de a asigura/angaja un specialist care să îndeplinească funcția de Specialist CUPS (salarizarea este asigurată în întregime de către primărie);
 • Posibilitatea de a monta elemente de vizibilitate pe fațada clădirii, care ar indica că în acest loc există CUPS.

 

Suportul de care vor beneficia primăriile în cadrul pilotării CUPS va consta în următoarele:

 • Suport metodologic pentru aprobarea cadrului normativ necesar (regulamente, acorduri, proceduri operaționale, instrucțiuni, fișă de post, etc.), inclusiv facilitarea proceselor de comunicare cu prestatorii de servicii naționali;
 • Instruirea și supervizarea Specialiștilor CUPS;
 • Dotarea cu mobilier (mese, scaune) și echipament IT (calculatoare performante, echipamente multifuncționale, router internet/ Wi-Fi, monitor de perete) a oficiului oferit;
 • Dotarea cu materiale de vizibilitate, inclusiv montarea acestora;

 

Atragem atenția, că în cadrul programului de creare a CUPS sunt eligibile și bibliotecile finanțate de autoritățile locale, digitalizate în cadrul proiectului Novateca de către IREX, spațiul cărora corespunde cerințelor de eligibilitate, enumerate mai sus.

 

În speranța unei colaborări de succes, vă așteptăm la eveniment.

 

 

Agenda publică

Februarie 2024

L M M J V S D
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29