Semnătura electronică – subiect de actualitate, dezbătut în Clubul de presă pentru transformare digitală

2021-11-17 18:26

Jurnaliști și experți în digitalizare s-au reunit, pe 16 noiembrie, la cea de-a doua ediție a Clubului de presă pentru transformare digitală, pentru a discuta despre semnătura electronică din perspectiva oportunităților pe care le oferă utilizatorilor acest instrument digital, dar și pentru a încuraja opinia publică, prin intermediul instituțiilor media, să utilizeze acest tip de identificare pentru o interacțiune sigură în mediul online.  

Evenimentul a fost organizat la inițiativa Agenției de Guvernare Electronică și a Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică, sub egida Viceprim-ministrului pentru digitalizare, Iurie Țurcanu.

În dialog cu cei circa 25 de participanți, Vicepremierul a ținut să sublinieze că o comunicare activă pe platforma Clubului de presă este foarte importantă pentru depășirea unor bariere în utilizarea pe larg a instrumentelor electronice disponibile, care, prin definiție, sunt menite să faciliteze accesul, să elimine impedimentele în relația dintre instituții, organizații de orice tip și cetățeni.

Problema care a fost menționată de experții în e-guvernare este asimilarea redusă a acestui serviciu electronic și reticența din partea unor potențiali utilizatori, fie publici sau privați, de a accepta autentificarea la distanță și de a o integra în procesele de lucru și în relații cu clienții, partenerii, contribuabilii, cetățenii etc. Experții au conchis că 200 de mii de deținători ai semnăturii electronice este o cifră prea modestă înregistrată în cei 10 ani de când a fost lansat Serviciul electronic guvernamental de semnătură electronică MSign.

„Identitatea electronică este un lucru fundamental în ceea ce privește guvernarea electronică. Este dificil de a implementa soluții digitale noi și performante până nu avem o adopție masivă a semnăturii digitale. Este nevoie de utilizarea masivă a identității electronice pentru a trece la un alt nivel de digitalizare și suntem antrenați într-un proces intens de elaborare a unui nou tip de semnătură digitală care va fi mai accesibil și mai performant și pe care îl vom lansa în curând”, a anunțat Iurie Țurcanu.   

Oficialul a încurajat reprezentanții media să semnaleze cazurile de refuz sau nerecunoaștere de către unele instituții a documentelor semnate electronic, pentru a se interveni cu măsurile necesare și pentru a înlătura acele bariere fizice sau de mentalitte care stau în calea digitalizării și a modernizării serviciilor publice.  

În același context, Directorul AGE, Olga Tumuruc, s-a referit în prezentarea sa la cele mai populare 10 mituri legate de semnătura digitală care distorsionează adevărul despre siguranța, legalitatea, oportunitățile și beneficiile pe care le oferă acest mecanism securizat de autentificare cu aceeași valoare și putere juridică precum semnătura olografă (de mână). De asemenea,  Artur Reaboi, arhitect sisteme informaționale în cadrul AGE a prezentat, în premieră, detalii despre noua semnătură electronică, care urmează să fie lansată în viitorul apropiat și va constitui un salt esențial în progresul tehnologic al industriei TIC din țara noastră, oferind un instrument modern sigur și accesibil pentru orice utilizator de servicii electronice.

La rândul lor, Directorul Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică, Gheorghe Pantaz și șeful Centrului de certificare a cheilor publice, Ion Stati, în calitate de reprezentanți ai instituției publice care eliberează, prelungește sau suspendă certificatul de semnătură electronică, au demonstrat un exercițiu practic de obținere a semnăturii electronice și au oferit detalii participanților privind nivelul de securitate al acesteia, costul, utilizarea și alte informații necesare pentru titularul de semnătură electronică. Totodată, STISC a oferit jurnaliștilor 15 certificate de obținere gratuită a semnăturii electronice, cu condiția ca aceștia vor fi membri activi ai Clubului de presă pentru transformare digitală.

La eveniment a fost prezentată experiența utilizatorilor portalului electronic Influence.md privind integrarea acesteia pe platforma MSign, precum și opinia creatorilor de conținut referitoare la acest tip de autentificare și relaționare.

Semnătura digitală devine un subiect de interes și pentru presa regională, care a inițiat deja un proiect de mediatizare a serviciilor și instrumentelor electronice. Jurnalistul Vadim Șterbate, de la publicația Observatorul de Nord din orașul Soroca, a inițiat un astfel de proiect, iar între primele materiale video care au fost lansate, ieri, în cadrul Clubului de presă, se referă la semnătura digitală. Jurnalistul a beneficiat anterior de un curs de instruire dedicat e-ambasadorilor în domeniul guvernării electronice și, la rândul său, promovează instrumentele digitale și beneficiile acestora în rândul populației.   

Agenda publică

Ianuarie 2023

L M M J V S D
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31