Securitatea cibernetică – un subiect actual, discutat activ între statele membre ale Parteneriatului Estic
Directoarea AGE, Olga Tumuruc a participat la atelierul „Transformarea digitală și reforma administrației publice: asigurarea rezilienței și reducerea riscurilor”, care s-a desfășurat, în perioada 12 -13 octombrie, la Tallinn, Estonia. Evenimentul este organizat de Centrul pentru Dezvoltare Internațională din Estonia, Ministerul Afacerilor Externe din Republica Cehă cu sprijinul Comisiei Europene și oferă participanților oportunitatea de a discuta între experți și de a împărtăși experiența și cele mai bune practici în vederea îmbunătățirii rezilienței administrațiilor publice locale și regionale la amenințările cibernetice din infrastructura regională de sănătate și capacitatea acestora de a atenua riscurile de securitate ale digitalizării în administrația publică.
Între subiectele de bază care au fost prezentate se menționează: Securitatea cibernetică în transformarea digitală; Implementarea transformării digitale în administrația publică centrală și municipală; Provocări și standare de securitate a informațiilor; Legislația referitoare la securitatea cibernetică etc.
Experții din cadrul atelierului au adus la cunoștința participanților tematici precum modelul de infrastructură a securității cibernetice în Cehia. Au prezentat studiul de caz privind gestionarea riscurilor de securitate cibernetică, dar și a incidentelor de securitate în domeniul sănătății.
La rândul lor, participanții, care au reprezentat statele din Parteneriatul Estic, au împărtășit experiența lor în digitalizarea administrației publice, oferind, totodată, informații și bune practici privind securitatea cibernetică în infrastructura de e-sănătate.
„Am avut discuții bilaterale fructuoase cu colegii din Cehia. Am identificat posibilitatea unui parteneriat în domeniul transformării digitale și am convenit asupra unor oportunități de colaborare pe dimensiunea securității cibernetice”, a declarat Olga Tumuruc.
Estonia este recunoscută drept lider european privind implementarea soluţiilor electronice în e-Guvernare şi accesul populaţiei la aceste soluţii. În ultimii ani, a devenit una dintre țările cele mai avansate din punct de vedere tehnologic din lume, deoarece serviciile publice digitale sunt pe deplin integrate în viața de zi cu zi a cetățenilor și organizațiilor. Prin urmare, modelul estonian de e-guvernare este unul inspirațional pentru statele din Europa de est.