Schimb de experiență în domeniul transformării digitale între Chișinău și București

2021-09-10 19:26

Delegația Agenției de Guvernare Electronică, condusă de Iurie Țurcanu, Viceprim-ministru pentru digitalizare a efectuat astăzi, 10 septembrie, o vizită de lucru la București. Invitația a venit din partea Președintelui Autorității pentru Digitalizarea României, Octavian Oprea.

Scopul reuniunii este inițierea unui schimb de experiență și bune practici între Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) și Agenția de Guvernare Electronică a Republicii Moldova (AGE).

Părțile au discutat despre stabilirea unei agende bilaterale de colaborare, inițierea activităților de interes comun pe domeniul digitalizării, în special privind dezvoltarea de soluții digitale compatibile cu standardele și cerințele UE, modernizarea modului de prestare a serviciilor publice, cu precădere a celor de documentare a populației, precum și alinierea la cadrul european de identitate electronică și servicii de încredere (e-IDAS).

Vicepremierul Iurie Țurcanu a exprimat convingerea că astfel de schimburi de experiență pot reprezenta un mijloc de accelerare a procesului de digitalizare în cele două state, iar pe lângă avantajele pe care le poate oferi aplicarea tehnologiei în Guvernare, relațiile dintre cele două instituții omologe, dar și între cele două state vecine, se vor intensifica în beneficiu comun.

Având o experiență de peste 11 ani în e-guvernare, Republica Moldova dispune de o infrastructură digitală solidă, un sistem de e-guvernare avansat și un pachet de soluții digitale fiabile, expertiză pe care a împărtășit-o cu colegii din România. La rândul lor, experții în e-guvernare din România au apreciat succesele țării noastre în domeniul prestării serviciilor publice electronice și obiectivele pe care le are actualul Guvern în acest domeniu.

Din delegație a făcut parte Directorul AGE Olga Tumuruc, Coordonatorul pentru digitalizare a Guvernului Republicii Moldova Vlad Manoil și expertul din cadrul AGE Sergiu Bedros. Este prima vizită de studiu peste hotare pe care o efectuează Vicepremierul pentru Digitalizare de la începutul mandatului.

Vizita de lucru a delegației moldovenești are loc în cadrul Memorandumului de Înțelegere semnat la 28 iunie 2011 între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova în domeniul comunicațiilor și tehnologiei informației.

Agenda publică

Aprilie 2024

L M M J V S D
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30