Republica Moldova susține inițiativele regionale în transformare digitală

2021-10-26 17:26

Olga Tumuruc, directorul Agenției de Guvernare Electronică (AGE) a reprezentat Republica Moldova astăzi, 26 octombrie 2021, la cel de-al 10-lea Forum Anual al Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (EUSDR). Evenimentul aniversar este dedicat domeniului inovației și transformării digitale și a adunat personalități de nivel înalt precum membri de guvern, secretari de stat, conducători de instituții responsabile de domeniul digital, precum și reprezentanța Comisiei Europene pe domeniul cercetării și inovării digitale.

Participanții au discutat despre prioritățile digitale ale guvernelor pe care le reprezintă în domenii precum: schimbările climatice, sectorul agricol, educație, promovarea egalității de gen, incluziunea digitală și electronică, acțiuni de răspuns la situații de criză globală precum pandemia Covid-19, dar și altele.

În alocuțiunea sa, Olga Tumuruc a vorbit despre importanța investițiilor în sectorul digital și prioritățile la nivel global ce țin de acțiuni comune în procesul de digitalizare. „Sunt onorată să particip la acest eveniment și să reprezint Republica Moldova în cadrul acestor acțiuni și inițiative regionale importante pentru dezvoltarea domeniului digital. Este un lucru cert, că doar prin eforturi comune de colaborare și cooperare, prin menținerea unui parteneriat sustenabil, vom reuși să creăm mecanisme eficiente pentru a adapta și aplica inovațiile și soluțiile digitale în beneficiul comun de dezvoltare”, a menționat directorul AGE.

De asemenea,  Olga Tumuruc a vorbit despre inovațiile digitale care au demonstrat că reprezintă un instrument eficient pentru a face față provocărilor în decursul pandemiei COVID-19, menționând că digitalizarea în condițiile pandemice nu mai reprezintă doar o opțiune, ci o necesitate atât pentru cetățeni, cât și pentru reprezentanții instituțiilor publice, mediul privat și cel academic.

Totodată, directorul AGE a menționat importanța participării active a statelor cu înalt grad de digitalizare la ajustarea și alinierea la nivel internațional a celor mai bune practici privind procesul de transformare digitală, pentru a ajuta alte state în catalizarea eforturilor pentru modernizare digitală într-o manieră accelerată. „Republica Moldova a conștientizat importanța inovației digitale, astfel că, în prezent, avem parte de întregul suport al Viceprim-ministrului pentru digitalizare, pentru a coordona procesul de modernizare a serviciilor publice electronice, aplicând cele mai bune practici și modele de modernizare digitală”, a adăugat Olga Tumuruc. 

Forumul Anual al Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării în acest an este organizat în comun de Republica Slovacă, Comisia Europeană, Programul Transnațional al Dunării și cu sprijinul Punctului Strategic al Dunării. Evenimentul se desfășoară în perioada 26-27 octombrie 2021, în format hibrid și a reunit participanți din peste 16 state, precum: Austria, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Ungaria, Muntenegru, România, Serbia, Slovacia, Slovenia, Germania, Ucraina etc.

Agenda publică

Decembrie 2022

L M M J V S D
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31