Republica Moldova la Forumul Global al liderilor din domeniul TIC

2021-11-05 09:26

Viceprim-ministru pentru digitalizare, Iurie Țurcanu, și Olga Tumuruc, directorul Agenției de Guvernare Electronică, au participat astăzi, 5 noiembrie 2021, la Forumul Global al liderilor din domeniul TIC 2021 (Global ICT Leadership Forum), care a avut loc la Seul, Republica Coreea. Evenimentul a întrunit oficiali din mai multe state, având scopul de a discuta problemele globale, în contextul schimbărilor cauzate de pandemia COVID-19 și rolul guvernelor în accelerarea transformării digitale.

Vicepremierul pentru digitalizare Iurie Țurcanu a prezentat  prioritățile Guvernului Republicii Moldova în domeniul transformării digitale, viziunea strategică privind modernizarea sectorului public prin regândire și eficientizare a proceselor administrative, dar și acțiunile îndreptate spre dezvoltarea continuă a infrastructurii digitale în beneficiul cetățeanului, a mediului privat și interacțiunea acestora cu statul.

Iurie Țurcanu a menționat importanța reducerii decalajului digital și necesitatea creării condițiilor pentru ca oamenii să aibă acces și s utilizeze pe larg soluțiile digitale, în special în această perioadă, când pandemia afectează grav situația social-economică în toate țările lumii. În acest sens, autoritățile Republicii Moldova întreprind măsuri pentru elaborarea și punerea în aplicare a inițiativelor ce pot contribui la sporirea nivelului de cunoștințe și utilizare a soluțiilor digitale în diverse sfere de activitate.

În aceeași ordine de idei, în cadrul Forumului, a fost semnat un Memorandum de înțelegere între Agenția de Guvernare Electronică a Republicii Moldova și Agenția Națională pentru Societatea Informațională (ANSI) din Republica Coreea, care prevede modernizarea Centrului de instruire în domeniul transformării digitale din Republica Moldova, dotarea tehnică și asigurarea sustenabilității operaționale a acestuia pe parcursul următorilor patru ani. Conform prevederilor Memorandum-ului semnat la Seul, Republica Moldova va beneficia de asistență din partea Republicii Coreea, fiind una din cele opt țări câștigătoare, din 100 de state participante, în cadrul unui program de granturi oferite de Guvernul coreean pentru susținerea proiectelor inovaționale în domeniul TIC.

Forumul Global al liderilor din domeniul TIC 2021 a fost organizat de Ministerul Științei și Tehnologiei Informației și Comunicații și Agenția Națională a Societății Informaționale din Coreea și a întrunit reprezentanți din state precum: Republica Coreea, Egipt, Buthan, Mongolia, Ghana, Malawi, Serbia, Republica Moldova și altele.

Agenda publică

Martie 2023

L M M J V S D
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31