Procesul privind digitalizarea țării poate avea loc doar prin consultare și colaborare
Domeniul digitalizării, unul prioritar pentru actualul Guvern, se va dezvolta conform unui plan bine stabilit, la elaborarea căruia vor participa cu propuneri și recomandări experți în domeniu, reprezentanți ai sectorului asociativ, ai instituțiilor publice, companii private și parteneri de dezvoltare.
Proiectul Planului de Acțiuni al Guvernului pentru anii 2021-2022 pe domeniul Transformării digitale a fost discutat, astăzi, 3 septembrie, în cadrul primei runde de consultări publice pe acest segment, organizate la propunerea Guvernului.
Vicepremierul pentru digitalizare, Iurie Țurcanu, a prezentat viziunea strategică și cele mai importante obiective din plan, între care: Modernizarea serviciilor publice prin eliminarea hârtiei și a vizitelor la ghișeu; Dezvoltarea e-democrației și reducerea decalajului digital; Îmbunătățirea actului de guvernare; Optimizarea proceselor administrative; Instituirea unui mecanism unic de asistență și control al calității serviciilor publice; Implementarea agendei de guvernare electronică la nivel local; Sporirea accesibilității serviciilor publice; Perfecționarea cadrului normativ aferent etc.
„Vom dezvolta o viziune strategică pe dimensiunea digitală. O strategie digitală care va fi acea axă la care se vor alinia instituțiile statului, sectorul privat, partenerii de dezvoltare și societatea civilă. Ne propunem să realizăm acest deziderat în perioada imediat următoare. Este un imperativ care nu poate fi amânat”, a declarat Iurie Țurcanu.
De asemenea, componenta de digitalizare include o serie de acțiuni prioritare pe termen mediu, privind implementarea politicilor pentru diaspora în domeniul e-guvernării cum ar fi: modernizarea serviciilor publice prestate prin intermediul misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale Republicii Moldova peste hotare, Implementarea serviciului guvernamental de livrare (MDelivery), Implementarea soluției unificate de programare la serviciile publice prestate de misiunile diplomatice și oficiile consulare. Acțiunile din Plan sunt trasate în conformitate cu prioritățile Guvernului și în concordanță cu Acordul de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană.
Moderatorul evenimentului, Olga Tumuruc, director al Agenției de Guvernare Electronică, a menționat interesul sporit față de acest domeniu din partea opiniei publice, precum și din partea instituțiilor de stat și private, dovada fiind numărul mare de participanți.
Referindu-se în particular la conlucrarea Agenției de Guvernare Electronică (AGE) cu reprezentanții unor domenii concrete care urmează a fi supuse transformării electronice, Olga Tumuruc a menționat: „Digitalizarea activității notarilor și a executorilor judecătorești este un subiect foarte sensibil pentru societate. Urmează să avem discuții cu exponenții Ministerului Justiției pentru ca în comun să trasăm o serie de activități pe care le vom include în Planul de activitate al Guvernului”.
Participanții la consultări și-au exprimat opiniile cu privire la o serie de îmbunătățiri și au înaintat propuneri de dezvoltare a domeniului transformării digitale, au adresat întrebări care vor fi sistematizate și transpuse ulterior într-o sinteză a propunerilor participanților.
Vicepremierul a apreciat majoritatea propunerilor din partea participanților ca fiind foarte pertinente și utile în completarea Planului dezbătut și, împreună cu experții în e-Guvernare ai AGE, a răspuns la toate întrebările adresate de reprezentanții unor instituții precum: Grupul Banca Mondială, CALM, ATIC, Camera Americană de Comerț din Moldova, Consiliul Național al Tineretului din Moldova etc. Oficialul a mulțumit tuturor participanților pentru interesul manifestat și pentru propunerile înaintate, menționând că numai prin conjugarea eforturilor se va reuși atât construirea unei agende consistente, cât și o bună implementare a acesteia.
Evenimentul s-a desfășurat online din cauza restricțiilor impuse de autorități în vederea respectării măsurilor obligatorii de prevenire și control al infecției COVID–19 și face parte din seria de acțiuni organizate în conformitate cu Decizia Prim-ministrului RM nr.45 din 23 august 2021, care prevede desfășurarea, în perioada 3 - 10 septembrie 2021, a consultărilor publice privind proiectul Planului de acțiuni al Guvernului pentru anii 2021-2022.
Următoarele consultări publice pe dimensiunea transformării digitale vor avea loc pe data de 8 septembrie, curent. Cu informații suplimentare privind aspecte organizatorice, vom anunța pe parcurs pe canalele noastre de comunicare cu publicul.