Procesul de digitalizare se va concentra, în următoarea perioadă, pe domeniul sănătății

2021-10-26 18:00

Prima reuniune a reprezentanților instituțiilor publice din domeniul medical, convocată de Viceprim-ministru pentru digitalizare, Iurie Țurcanu a avut loc, astăzi, 26 octombrie, la care au fost invitați experții din cadrul Agenției de Guvernare Electronică. Scopul reuniunii este de a consulta opinia specialiștilor și a discuta în comun măsurile ce se impun în vederea edificării unui sistem informațional guvernamental unificat, numit generic e-SĂNĂTATE.

Inițiativa vine după ce săptămâna trecută oficialul a avut o întrevedere cu reprezentanții Asociației Patronale Uniunea Instituțiilor Medico-Sanitare Private din Moldova în care au fost punctate o serie de provocări cu care se confruntă sistemul medical la capitolul statistică medicală, evidența, colectarea și schimbul de date, precum și impedimentele actuale privind monitorizarea proceselor și activităților în domeniul sănătății care ar putea fi înlăturate prin digitalizare.

În ședința de astăzi Vicepremierul a menționat că a purtat mai multe discuții cu specialiștii care gestionează sistemele informaționale în sănătate și cunoaște deficiențele ce țin de lipsa resurselor umane calificate în domeniul IT, cadrul normativ insuficient, lipsa unui centru  unic de gestionare și coordonare a sistemelor informaționale actuale și a solicitat ca în cel mai scurt timp să fie creat un concept, cu o viziune clară și obiective concrete pentru a edifica un sistem informațional integrat e-sănătate.

Iurie Țurcanu: „Este timpul cel mai potrivit să ne apucăm de lucru. Pandemia ne-a deschis ochii în ce haos suntem la capitolul instrumente digitale. Nici cadru juridic nu este cel care poate asigura sistemului reziliența și sustenabilitatea proceselor. Digitalizarea și sănătatea sunt două priorități ridicate la rang înalt, iar în paralel cu lupta cu efectele pandemiei, noi trebuie să ne gândim cum să construim o structură de rezistență bună în domeniul sănătății. Suntem dispuși să luăm niște standarde internaționale în domeniu, să le adaptăm și să avem o colaborare strânsă cu partenerii de dezvoltare care sunt interesați de acest subiect”.

Participanții au conchis că, în circumstanțele actuale, când societatea se confruntă cu o criză pandemică profundă, este conștientizată pe deplin necesitatea transparentizării și eficientizării circuitului informațional în sistemul medical, iar sistemele informaționale existente nu comunică suficient între ele și nu există capacitate și infrastructură necesară, iar de aici apar o serie de carențe pe partea de circuit informațional și acces la date.

Directoarea Agenției de Guvernare Electronică, Olga Tumuruc a ținut să reconfirme angajamentul instituției în vederea oferirii întregului suport informațional și tehnologic la crearea și implementarea tuturor instrumentelor digitale necesare în procesul de e-transformare a domeniului sănătății.

Secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Zinaida Bezverhnii a menționat că printre obiectivele de bază ale instituiei se numără crearea unui centru de e-sănătate în subordinea Ministerului, implementarea dosarului electronic al pacientului, e-rețeta și alte proiecte digitale care ar oferi valoare adăugată domeniului sănătății.

Printre activitățile ulterioare care urmează a fi realizate pentru a asigura continuitatea acestei colaborări pe dimensiunea digitală se numără: dialog mai larg cu toți actorii implicați, inclusiv donatori, agrearea în comun a unui concept nou cu o viziune clară asupra noului sistem informațional e-sănătate, o evaluare-expertiză a situației actuale, un studiu de fezabilitate, o foaie de parcurs cu obiective concrete la care să se alinieze toate instituțiile aferente domeniului.

Participanții au apreciat că în actualul Guvern există o abordare sistemică a conceptului digitalizării și o coordonare a acestui proces la nivel înalt, iar acest lucru va putea crea o sinergie între segmentul public, privat și asociativ în vederea implementării proiectelor digitale așteptate de întreaga societate.

Agenda publică

Iulie 2024

L M M J V S D
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31