Portalul Guvernamental de Date

Portalul Guvernamental de Date

Accesul liber la date guvernamentale cu caracter public reprezintă o iniţiativă inovatoare în cadrul guvernelor, societăţii civile şi comunităţilor de tehnologii informaţionale şi de comunicaţii (TIC) din întreaga lume.

 

Pentru a se alinia tendinței internaționale, Agenția de Guvernare Electronică a lansat platforma datelor deschise date.gov.md. Prin intermediul ei, Guvernul Republicii Moldova oferă cetăţenilor şi companiilor acces la seturile de date cu caracter public. Platforma - un ghişeu unic al datelor deschise - conține informații produse de instituții guvernamentale. Pe baza lor, companiile, organizațiile sau persoanele fizice pot dezvolta aplicații și analize proprii menite să contribuie la îmbunătățirea calității vieții cetățenilor și dezvoltarea mediului de afaceri.

 

Portalul Guvernamental de Date date.gov.md este o resursă informațională publică, creată în scopul asigurării unei experiențe calitative, holistice și integrate pentru toți cei interesați de a accesa și utiliza datele care sunt colectate și produse de autorități, instituții publice, Guvern în general.

 

Datele cu caracter public sunt structurate în funcție de ministere și instituții: Ministerul Economiei, Ministerul Finanțelor, Compania Națională de Asigurări în Medicină, Serviciul Fiscal de Stat, Agenția Turismului etc. Cetățenii pot să consulte cu ușurință seturile de date, să solicite anumite informații pe care le consideră utile, să-și exprime opinia și să propună direcții de îmbunătățire a platformei. Vocea cetățenilor poate fi lesne auzită de către ministere, iar dialogul dintre autorități și cetățeni este deosebit de important pentru deschiderea datelor utile opiniei publice.

 

Avantajele utilizării:

- Cetățenii pot lua decizii de viață, precum relocarea, pe baza informațiilor despre înregistrările de delicte săvârșite, într-o anumită regiune;

- Utilizarea datelor deschise de către jurnalişti poate revoluţiona relatările mass media;

- Dezvoltatorii din domeniul TI pot folosi aceste date pentru a construi aplicații inovatoare, în beneficiul cetățenilor;

- Folosirea informațiilor legate de datele deschise poate sprijini dezvoltarea afacerilor, companiile vor putea astfel să ia decizii informate, bazate pe date concrete.

 

Utilizarea portalului guvernamental de date poate aduce beneficii și jurnaliştilor. Jurnalismul bazat pe date deschise, folosit cu succes de publicații precum „The Guardian”, ar putea revoluţiona relatările mass media din Republica Moldova. Utilizarea portalului date.gov.md în munca de zi cu zi a jurnaliştilor poate schimba modul în care ei observă şi monitorizează schimbările în societate şi modul în care Guvernul răspunde diferitelor provocări.

 

Accesați date.gov.md

Documents: 

date

Attachment: 
AtaşamentMărime
Image icon date-ro.png944.63 KB
Data publicare hotărâre: 
09.04.2023
Video: 

Mit și adevăr despre portalul date.gov.md și platforma de interoperabilitate MConnect

Portalul date.gov.md și platforma de interoperabilitate MConnect

Portalul guvernamental de date - date.gov.md - spot

#tutorial Cum accesezi date publice din registrele statului cu ajutorul Portalului de date

Ghid practic date.gov.md, accesează și utilizează datele cu succes

Agenda publică

Februarie 2024

L M M J V S D
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29