Portalul Guvernamental al cetățeanului și antreprenorului, lansat în octombrie 2020, are menirea de a simplifica accesul cetățenilor la datele din registrele de stat și la serviciile electronice.
Portalul mcabinet.gov.md este destinat să ofere cetățenilor un mecanism eficient și modern de obținere a informațiilor oficiale de interes public și a celor documentate despre sine, disponibile în registrele și sistemele informaționale ale instituțiilor publice, prin intermediul unui singur punct de acces sub forma unui cabinet virtual, numit MCabinet.
Portalul Guvernamental al cetățeanului (MCabinet) conține mai multe blocuri de date care pot fi accesate prin autentificare și furnizează informații despre sine, spre exemplu, actele de identitate valabile, contribuțiile și prestațiile sociale, proprietățile deținute, informații despre medicul de familie și instituția medicală la care este înregistrată persoana, plățile fiscale și alte informații ce țin de relația cetățean-stat. Aceste informații sunt confidențiale și nu se transmit altor părți terțe, decât dacă deținătorul acestor date își dă consimțământul în acest sens.
MCabinet oferă recomandări cum poate fi rezolvată o anumită problemă, ce pași urmează să întreprindă utilizatorul și ce servicii electronice sunt disponibile în funcție de caz, furnizând informații utile și actuale în maximă siguranță și confort. Totodată, utilizatorii MCabinet pot urmări cine a accesat datele lor personale și în ce scop.
Cum accesăm MCabinet?
Portalul Guvernamental al cetățeanului și antreprenorului este disponibil din orice colț al lumii și este destinat pentru toate persoanele fizice și juridice care dețin semnătura electronică și poate fi accesat pe mcabinet.gov.md.
Pe Portalul Guvernamental al cetățeanului sunt disponibile două cabinete care pot fi accesate prin autentificare – cabinetul persoanei fizice și cabinetul antreprenorului (pentru persoane juridice).
Odată ce ați accesat portalul vor apărea date generale de identificare, după care veți putea verifica starea lucrurilor pentru fiecare bloc existent. Blocurile de date marcate cu culoarea verde indică normalitate, iar cele marcate cu roșu sunt notificări, atenționări cu privire la restanțe (de exemplu: revizie tehnică expirată, asigurarea expirată, datorii la buget, amenzi neachitate, dosare de executare etc).