Performanța Republicii Moldova în domeniul transformării digitale contribuie la fortificarea parteneriatului și schimbului de experiență cu alte state
- 219 afișări
- EN
Schimbul de experiență și bune practici între instituții în domeniul e-guvernării reprezintă unul din obiectivele Agenției de Guvernare Electronică (AGE) pentru fortificarea și menținerea relațiilor de parteneriat. Astăzi, 25 octombrie 2021, o delegație din Republica Uzbekistan a fost în vizită de studiu la sediul instituției.
Cu acest prilej, experții AGE au împărtășit experiența instituțională în domeniul e-guvernării în Republica Moldova și au prezentat cele mai importante platforme create și implementate, pentru facilitarea accesului la serviciile publice electronice.
În alocuțiunea sa, Olga Tumuruc, director AGE, a vorbit despre prioritățile instituției, misiunea, obiectivele, responsabilitățile, precum și perspectivele de viitor în acest sens. Totodată, Olga Tumuruc a reiterat deschiderea pentru continuarea fortificării relațiilor profesionale cu reprezentanții din Uzbekistan, inclusiv prin schimbul de informații și experiențe.
La rândul său, directorul adjunct al AGE, Vlad Manoil, a făcut o prezentare generală a guvernării electronice în Republica Moldova, cadrul legal, procedura de standardizare și modernizare a serviciilor publice prestate de instituțiile centrale și locale.
Pe parcursul vizitei delegația din Uzbekistan formată din zece funcționari publici din diferite instituții au fost informați îndeaproape, inclusiv prin exemple și exerciții despre funcționarea:
- Platformei de schimb de date și interoperabilitate (MConnect și date.gov.md), care a fost prezentată de Igor Aramă, Șef al Direcției schimb de date și interoperabilitate;
- Serviciul guvernamental de plăți electronice (MPay), prezentată de Ion Budeci, specialist operațiuni;
- Portalul cetățeanului și al antreprenorului (MCabinet), prezentată de Igor Bercu, manager de proiect;
- Registrul împuternicilor de reprezentare (MPower), serviciul de autentificare și control al accesului (MPass) și Serviciul guvernamental de semnătură electronică (MSign), prezentată de Sergiu Sîtnic, manager de produse;
- Proiectul Centrul Unificat de Prestări Servicii (CUPS), prezentat de Tatiana Sincovschi, manager de proiect.
Participanții au manifestat interes sporit și au împărtășit experiența lor în digitalizarea administrației publice din Uzbekistan, având totodată schimb de opinii și experiență comparativă cu experții AGE privind funcționalitățile guvernanței electronice.
Republica Moldova la moment este recunoscută ca model de stat privind performanțele înregistrate în domeniul transformării digitale. Prin intermediul platformelor create de Agenția de Guvernare Electronică, cetățenii pot beneficia de 643 de servicii publice disponibile, din care 87 de e-Servicii, prestate de cca 54 de instituții. Totodată, cea mai utilizată platformă este MPay, care la momentul actual oferă 800 de servicii de plată, oferite de aproximativ 100 de prestatori de servicii.