Olga Tumuruc: Prioritatea noastră este să digitalizăm și să optimizăm serviciul public

2021-09-17 13:26

Declarația a fost făcută astăzi, 17 septembrie 2021, în cadrul evenimentului UNDP Network of Meda Ambassadors for Digital Transformation DIGITAL CAMP 2021. Atelierul de instruire în domeniul digitalizării a fost destinat ambasadorilor media, un grup de 14 jurnaliști, majoritatea din media locală și regională, selectați pentru această primă sesiune de informare în acest proiect.

Evenimentul a reunit membri ai Guvernului, mai mulți experți în e-guvernare din cadrul Instituției publice „Agenția de Guvernare Electronică”(AGE) și alți promotori și susținători ai procesului de digitalizare, alături de invitatul special Iurie Țurcanu, Viceprim-ministru pentru digitalizare.

Discuțiile s-au axat pe necesitatea colaborării strânse între Guvern, donatori, instituții publice și private, grupuri interesate și jurnaliști, inclusiv din presa locală, pentru a impulsiona digitalizarea și a facilita înțelegea și asimilarea de către populație a conceptului de transformare digitală. De asemenea, jurnaliștii s-au arătat interesați de modul în care vor fi soluționate problemele ce țin de decalajul digital cu care se confruntă populația din mediul rural precum și care sunt domeniile prioritare pe care se va axa agenda de digitalizare.

Prioritățile Guvernului Republicii Moldova privind transformarea digitală au fost prezentate de Vicepremierul Iurie Țurcanu: „Avem câteva priorități importante pe care urmează să ne focusăm în următoarea perioadă. Toată lumea vrea o schimbare acum. Trebuie să pavăm calea strategică pentru noile transformări digitale. Una dintre acestea este aplicarea tehnologiei în administrația publică. Serviciile publice vor deveni mai calitative și foarte accesibile. Un alt obiectiv este dezvoltarea societății informaționale, care de asemenea, este o misiune extraordinar de importantă”.

În prezentarea sa, Olga Tumuruc, director AGE s-a referit la activitatea instituției, subliniind corelarea obiectivelor AGE în strictă conformitate cu Planul de acțiuni al Guvernului în domeniul transformării digitale. În acest context, directorul AGE a încurajat jurnaliștii să consulte activitățile din plan și să vină cu propuneri și aprecieri dacă acestea sunt sau nu conform așteptărilor și ce ar mai fi necesar de adăugat și de completat.

Olga Tumuruc a mulțumit organizatorilor pentru inițiativă, exprimându-și speranța că această platformă va fi activă și dinamică, astfel încât mesajul privind oportunitățile transformării digitale să fie adus către publicul țintă-cetățeanul simplu. „Este o oportunitate extraordinară să comunicăm despre ceea ce face Guvernul în domeniul transformării digitale și să dezbatem împreună subiectele de interes pentru cetățeni. Atât prezentul, cât și viitorul sunt strict legate de tehnologie, trebuie să ne asigurăm că ele sunt aplicate și implementate corect și comod în viața cotidiană”, a mai declarat directorul AGE.

La eveniment a mai participat Vlad Manoil, director adjunct al AGE, precum și alți experți în e-guvernare care au livrat participanților prezentări pe o serie de subiecte între care: nivelul de deschidere a Portalului guvernamental de date (date.gov.md) - o resursă destinată accesului la date publice, oportunitățile pe care le oferă Portalul cetățeanului (MCabinet) – un instrument prin care avem acces la date, servicii de împuterniciri la distanță, plăți electronice, interoperabilitate, servicii de livrare, semnătură electronică etc.

Un subiect aparte, dedicat jurnaliștilor prezenți la eveniment, a fost prezentarea conceptului Clubului de presă pentru transformare digitală – un proiect nou al AGE, care oferă jurnaliștilor o platformă nouă de colaborarea activă în acest domeniu.

Tabără digitală pentru membrii rețelei de Ambasadori Media pentru Transformare Digitală este organizată de PNUD Moldova, în parteneriat cu Agenția de Guvernare Electronică și Viceprim–ministrul pentru digitalizare și se desfășoară timp de 3 zile. 

Agenda publică

Decembrie 2022

L M M J V S D
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31