Luna securității cibernetice - Analizează cu atenție înainte de a da click

2021-10-29 16:00

Anual, pe parcursul lunii octombrie, opinia publică este atenționată și informată referitor la importanța securității cibernetice și măsurile ce se întreprind la nivel mondial și național pentru a proteja spațiul virtual de pericole cibernetice și pentru a oferi utilizatorilor mai multă siguranță pe Internet.

În acest an, acțiunile de sensibilizare se desfășoară sub sloganul „Gândește-te înainte de a da click” #ThinkB4UClick, iar Agenția de Guvernare Electronică (AGE) s-a alăturat acestui demers și, pe lângă activitățile curente desfășurate în acest sens, a participat la diverse evenimente organizate în sprijinul asigurării unui nivel înalt de securitate cibernetică al sistemelor informaționale publice și dezvoltării nivelului de cultură cibernetică al utilizatorilor, în contextul digitalizării intense și al trecerii pe online al activităților în perioada pandemiei.

Directoarea AGE, Olga Tumuruc a participat la Forumul de guvernață a Internetului din Moldova 2021, care a reunit experți și oficiali din diferite state. Olga Tumuruc a prezentat publicului activitatea instuției și a vorbit inclusiv despre protecția și confidențialitatea datelor și asigurarea securității sistemelor informaționale.

De asemenea, AGE a fost reprezentată la atelierul „Transformarea digitală și reforma administrației publice: asigurarea rezilienței și reducerea riscurilor”, care s-a desfășurat, în perioada 12-13 octombrie, la Tallinn, Estonia.  Evenimentul a oferit participanților oportunitatea de a împărtăși experiența și cele mai bune practici în vederea îmbunătățirii rezilienței administrațiilor publice locale și regionale la amenințările cibernetice din infrastructura regională de sănătate și capacitatea acestora de a atenua riscurile de securitate ale digitalizării în administrația publică. Între subiectele de bază care au fost prezentate se menționează: securitatea cibernetică în transformarea digitală; provocări și standarde de securitate a informațiilor; legislația referitoare la securitatea cibernetică etc.

Specialiștii din cadrul AGE studiază experiența internațională pentru a transpune cele mai bune practici în procesul de elaborare, testare și implementare a platformelor sau serviciilor publice electronice, inclusiv pe dimensiunea securității cibernetice. În perioada 27-28 octombrie 2021, experții AGE au participat activ la un schimb de experiență în domeniul transformării digitale cu specialiști ai Agenției Naționale de Securitate și Sisteme Informatice (ANSSI) din Franța și au împărtășit reciproc viziunile și realizările din domeniul securității cibernetice.

Totodată, instituția de e-guvernare oferă instruiri în acest domeniu pentru grupuri de persoane interesate, copii, tineri etc, sub formă de ateliere, webinare, la solicitare, și adaptate la nivelul de înțelegere și pregătire al beneficiarului.

Este de menționat că preocuparea continuă a instituțiilor de resort din Republica Moldova pentru securitatea cibernetică este inclusă în Planul de acțiuni al Guvernului pe dimensiunea digitalizare care prevede măsuri noi de dezvoltare a securității cibernetice și alinierea la standarde de securitate cibernetică europeană.

Luna europeană a securității cibernetice, o inițiativă a Uniunii Europene, este dedicată promovării acestui concept în rândul cetățenilor și organizațiilor și furnizării de informații actualizate de securitate online prin creșterea gradului de conștientizare și schimbul de bune practici pentru că securitatea cibernetică este o responsabilitate comună. 

Agenda publică

Martie 2023

L M M J V S D
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31