Agenția de Guvernare Electronică, la Forumul eurasiatic „Strategeast State and It 2021”

2021-11-10 17:26

Prioritățile Republicii Moldova în ce privește corelarea necesităților social-economice cu oportunitățile oferite de transformarea digitală au fost prezentate de către Olga Turumuc, director al Agenției de Guvernare Electronică (AGE), în cadrul celei de-a treia ediție a Forumului eurasiatic „Strategeast State and It 2021”, care a avut loc în perioada 9-10 noiembrie curent, la Bishkek, Kârghistan, în format mixt.

În cadrul panelului special, dedicat oportunităților oferite de sistemul de date deschise în procesul de transformare digitală, Olga Tumuruc a vorbit despre obiectivele Republicii Moldova în vederea dezvoltării și asigurării unui management eficient de date deschise - drept sursă esențială pentru atingerea performanțelor în domeniul TIC. „Republica Moldova rezonează cu practicile statelor participante în materie de dezvoltare a infrastructurii sistemului de date deschise, prin asigurarea unui nivel înalt de eficiență și funcționalitate al acestuia pentru societatea civilă și mediul privat”, a mai adăugat Olga Tumuruc.

În același context, directorul AGE a vorbit și despre experiența statului moldovean privind crearea platformei naționale de schimb de date și interoperabilitate - Mconnect, care a permis organizarea informației deținute de instituțiile publice într-un format unic și sigur, precum și  reutilizarea datelor din platforma dată de toate autoritățile statului în mod eficient.

De asemenea, directorul AGE a menționat despre obiectivele pe termen mediu și capitalizarea soluțiilor guvernamentale și a platformelor digitale care au fost dezvoltate în decursul ultimului deceniu și ajustarea cadrului legal din domeniu la standardele internaționale, pentru modernizarea și digitalizarea serviciilor publice în Republica Moldova.

În cadrul aceluiași panel, reprezentanții statelor Azerbaidjan, Kazahstan și Ucraina, experți internaționali în domeniul TIC au făcut schimb de opinii și bune practici privind datele deschise, perspectivele de viitor și soluțiile digitale noi pentru  schimbul securizat de date.

Forumul eurasiatic „StrategEast State and IT” este un eveniment anual, care servește drept o  platformă de dialog între guverne și liderii industriei TIC, o punte de legătură pentru a face schimb de bune practici între state și mediul privat, pentru a  aduce un aport la îmbunătățirea economiei inovatoare în întreaga regiune și drept suport pentru țările eurasiatice în integrarea acestora în economia globală.

Forumul a reunit zeci de reprezentanți ai companiilor tehnologice, guverne, instituții financiare internaționale și agenții de dezvoltare TIC.

Agenda publică

Ianuarie 2023

L M M J V S D
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31