Agenția de Guvernare Electronică în dialogul multilateral pentru sustenabilitatea Internetului global și prioritățile unui viitor digital

2021-10-19 18:33

Forumul de guvernanță a Internetului din Moldova 2021 (MIGF), organizat de Asociația Comunitatea Internet, se desfășoară în perioada 19-20 octombrie 2021, la Chișinău, la care participă deputați, reprezentanți ai instituțiilor guvernamentale-cheie, organizațiilor internaționale, neguvernamentale și experți în domeniul afacerilor digitale, companiilor tehnologice și de consultanță, specialiști în dezvoltare digitală din Moldova, România, Ucraina, Kârgâzstan, Canada, Statele Unite și din alte țări.

În cadrul primului panel de discuții „Incluziunea digitală și cooperarea multilaterală în gestionarea viitorului digital” a participat directorul Agenției de Guvernare Electronică, Olga Tumuruc, care a prezentat publicului activitatea instuției și obiectivele de baza ale acesteia: modernizarea serviciilor publice, coordonarea investițiilor în tehnologiile informaționale, dezvoltarea si implemntarea soluțiilor de e-transformare, crearea platformelor și serviciilor pentru a îmbunătăți relația dintre stat, cetățeni și mediul de afaceri. De asemenea, Olga Tumuruc s-a referit și la inițiativele digitale privind incluziunea digitală a anumitor categorii de persoane și asigurarea accesului la servicii publice pentru persoanele cu dizabilități prin intermediul unor instrumente inovative, aplicații și tehnologii moderne care reprezintă o preocupare continuă pentru AGE.

În deschiderea evenimentului, Iurie Țurcanu, Viceprim-ministru pentru digitalizare, invitat special la Forum, a menționat importanța reuniunii în acest format și necesitatea consolidării eforturilor diferitor categorii de subiecți precum sectorul public, societatea civilă, comunitatea tehnică, mediul academic, sectorul privat, organizațiile internaționale, pentru a discuta despre provocările legate de accesul la internet, precum și de securitate în mediul virtual.

„Avem nevoie de un internet sigur și de încredere și trebuie să depunem tot efortul pentru a avea un spațiu virtual garantat și protejat în care fiecare utilizator să navigheze în siguranță. Mulțumesc specialiștilor de forță care participă la acest eveniment și organizatorilor pentru curajul de a organiza astfel de evenimente în vremuri atât de dificile. Vă sunt alături și vă asigur de toată încrederea și deschiderea Guvernului Republicii Moldova pentru colaborare”, a declarat Iurie Țurcanu.

Participanții s-au referit la tendințele globale ale digitalizării în perioada pandemiei și au conchis că prin conjugarea eforturilor, perseverență și investiții consistente se poate realiza atingerea unui echilibru între sustenabilitate și dezvoltare digitală. De asemenea, cei prezenți au concluzionat că valorificarea resurselor din parteneriatele cu mai multe părți interesate poate ajuta la facilitarea investițiilor în infrastructura digitală și la consolidarea capacităților în vederea asigurării confidențialității și securității datelor. Aceste acțiuni sunt esențiale pentru viitorul tehnologiilor digitale din Moldova.

Potrivit oranizatorilor, desfășurarea MIGF 2021 la Chișinău va servi la actualizarea sarcinilor agendei digitale în criza post-pandemică, la determinarea perspectivelor dialogului multilateral privind sustenabilitatea Internetului global și priorităților unui viitor digital comun. Forumul găzduiește dezbaterile experților, discursuri și prezentări atât online, cât și offline.

Agenda publică

Decembrie 2022

L M M J V S D
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31