AGE - un partener de încredere în proiecte de alfabetizare digitală a populației

2021-10-01 13:00

De Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice, directoarea Agenției de Guvernare Electronică, Olga Tumuruc a participat la Conferința „Îmbătrânirea activă și digitalizarea vârstnicilor”. Evenimentul are drept scop familiarizarea persoanelor în etate cu tehnologiile și oportunitățile pe care acestea le oferă, precum și promovarea dialogului dintre generații prin implicarea tinerilor în dezvoltarea abilităților digitale ale persoanelor de vârstă înaintată.

„Este nevoie să începem acest proces de formare a competențelor digitale și diminuare a decalajului digital prin diverse modalități: prin politici, informare, comunicare eficientă, popularizare, utilizând toate posibilitățile pe care ni le oferă tehnologia. Competența digitală înseamnă utilizarea corectă și eficientă a informațiilor și conținutului digital, având grijă la ceea ce înseamnă identitate, siguranță și reputație digitală”, a declarat Olga Tumuruc.

În cadrul discuțiilor, organizatorii s-au arătat interesați de parteneriatul cu AGE și au oferit unele sugestii privind dezvoltarea aplicațiilor centrate pe nevoile de accesibilitate și incluziune a vârstnicilor în societatea digitală, menționând totodată experiențele anterioare pozitive pe care le-au avut în colaborare cu echipa de e-guvernare.  

De asemenea, directoarea AGE a subliniat importanța conexiunii între generații, astfel încât formarea unei culturi digitale în rândul copiilor să asigure un transfer natural de cunoștințe către vârstnici, printr-o interacțiune organică cu multiple avantaje pentru toți cei implicați în acest proces.

La eveniment au participat membri ai Guvernului, reprezentanți ai diferitor instituții publice și private atât din țară, cât și de peste hotare și beneficiari ai proiectului menționat care au împărtășit din experiența lor de interacțiune în mediul online și cum aceste experiențe le-au schimbat viața.  

Evenimentul a fost organizat ca parte a programului UNFPA de promovare a dialogului dintre generații prin implicarea tinerilor în dezvoltarea abilităților digitale ale vârstnicilor. Programul, care implică peste 300 de vârstnici și 85 de voluntari din 15 localități, a fost lansat în anul 2020 și continuat în 2021, și este desfașurat în parteneriat cu Fundația Moldcell, Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare, Ministerul Muncii și Protecției Sociale și HelpAge International.

Agenda publică

Decembrie 2022

L M M J V S D
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31